Skaldjur - Blåmusslor
Skaldjur

BLÅMUSSLOR

Ett av få skaldjur som har ett överkomligt pris. Musslorna blir en prisvärd maträtt men är också utmärkta som garnering och smaksättare i diverse fiskrätter.

Tänk på

Blåmusslor måste – för att undvika dålig smak och risk för matförgiftning – vara levande när de kokas. Skalet ska vara slutet när djuret lever. Om det inte sluter sig när du knackar på det ska du slänga musslan. När musslorna har kokat ska de däremot vara öppna. Sortera bort musslor som inte beter sig på det här sättet.

Hur lagar man musslor?

Odlade blåmusslor hänger på rep och ställningar under vattnet och plockar oftast inte på sig några större mängder sand. De behöver vanligtvis inte genomgå ett "reningsbad" i kallt saltvatten på samma sätt som hjärtmusslor och vongole. Risken för sand är däremot större med vildfångade musslor.

Borsta rent musslorna före tillagning om det behövs.

Eftersom musslorna ger ifrån sig av sitt eget spad så räcker det med lite vin eller öl eller fiskbuljong i kastrullen räcker när du kokar soppa. Glöm inte att ett gott, färskt bröd är en viktig del av hur gästerna upplever musselsoppan.

Du kan frysa kokta musslor. Frys överblivet spad separat.

En enkel förrätt eller tilltugg är att gratinera blåmusslor (eller andra musslor) i sitt skal. Det är så lätt och så gott som det låter. Musslorna ska vara kokta innan. Krydda – till exempel – med vitlök, lök, persilja, brödsmulor och en smakrik ost.

Använd gärna blåmusslor för att smaksätta dina fisk- och skaldjursrätter.

Klassikern

Bryn hackad lök, vitlök och hackad persilja – du kan även krydda med andra gröna kryddor, chili, bacon, med flera – i botten av en stor gryta. Stjälp i de rengjorda musslorna, ett glas vitt vin och höj värmen. När alla musslor har öppnat sig är de klara. Smaka av med salt – och grädde, om du vill. Servera med bröd eller pommes frites…

Kort om status:

Odlade, kravmärkta blåmusslor är grönmärkta. Att skörda (men inte tråla) blåmusslor har till och med en positiv effekt mot övergödning. Ät på!

Hur säger man Moules Frites? (21,0 MB)

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Skaldjur

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp