Skaldjur - Flodkräfta
Skaldjur

FLODKRÄFTA

Den ursprungliga svenska sötvattenskräftan har på grund av kräftpesten blivit en sällsynt, dyr och eftertraktad delikatess. En flodkräfta kan bli 20 år gammal och 20 centimeter lång.

Tänk på

Flodkräftan saknar signalkräftans karakteristiska ljusa fläck i ”tumgreppet”. Den är taggigare, mörkare och har tunnare klor än en signalkräfta. Att kräftor blir röda vid kokning beror på att alla pigment utom de röda bryts ner av värmen.

Kännare menar att honorna är godast – inte minst i augusti då äggstockarna är fulla med rom. Honorna är bredare över stjärten. Äggstockarna ligger under ryggskölden.

Hur lagar man kräftor?

Krondillen i lagen ska ha bildat fröställning för att ha rätt smak. Skär bort stjälkarna.

Sortera kräftorna efter storlek innan du kokar dem i – förslagsvis – tre omgångar. Börja med de största och avsluta med de minsta.

Se till att vattnet kokar ordentligt. Lägg i de 10 till 20 första kräftorna, sätt på locket och vänta på att det kokar igen innan du lägger i nästa omgång. Efter sista omgången – från det att vattnet har kokat upp igen – ska kräftorna koka på svagare värme i ca 5 minuter.

Kyl ner koket så fort det går när du är klar.

Köttet i sötvattenskräftor innehåller lite smak. Kokta kräftor ska ligga i sitt eget spad en dag eller längre för att ta smak. Om de måste ätas tidigare behöver du öka saltmängden i lagen.

Klassikern

Kräftor kokta i vatten, salt, några sockerbitar och rikligt med dillkronor. Koka upp vattnet en bit i förväg så att dillen hinner ge smak.

Läs mer om hur du bjuder på en proffsigare kräftskiva.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Skaldjur

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp