Skaldjur - Havskräfta
Skaldjur

HAVSKRÄFTA

Det här långsmala djuret med tio ben är nära släkting med hummern. Den är betydligt mindre och röd-gul-rosa i färgen. Klorna är avlånga.

Tänk på

Havskräftan jämförs ibland med sötvattenskräftor, men i smaken har den större likhet med hummer. Havskräfta fiskas året om, till skillnad från hummer.

Hur lagar man havskräfta?

Koka levande havskräftor i ”Bohusvatten” – 1,5 msk salt/liter vatten – och eventuellt med dill som smaksättare. Den färdiga kräftan ska ha en fin sälta och bra tuggmotstånd.

Sortera kräftorna i stora och små och beräkna tiden efter när vattnet kokar igen. Mindre kokas 3 minuter, större ca 5 minuter.

Havskräfta blir lätt överkokt och smetig/mjölig i konsistensen. En havskräfta som har kokat en gång ska inte koka igen.

Lägg gärna råa, större havskräftor – som du har kluvit på mitten på längden – direkt på grillen. Ta bort magsäcken och tarmen före grillning. Börja med köttsidan och utsätt den för hög direktvärme under kort tid.

Koka en utmärkt fond på skalen innan du slänger dem.

Klassikern

Grillade havskräftor. Pensla med en blandning av (oliv)olja, vitlök, hackad persilja, salt och peppar (eller en nypa piri-piri). Pensla även under grillningen. Garnera med citron.

Kort om status:

MSC-märkt, kravmärkt och burfångad havskräfta är grönmärkt. Övrig är gulmärkt.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Skaldjur

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp