Skaldjur - Hummer
Skaldjur

HUMMER

En hummer har kraftiga, breda klor. Den är blåsvart när den plockas upp från havets botten och blir vackert röd först när den kokas. En hummer som väger strax över kilot brukar vara ca 5 år gammal.

Tänk på

En (levande) amerikansk hummer är något ljusare och brunare än en svensk hummer som är så gott som svart. Den amerikanska har vita (till skillnad från gula) fläckar på sidan av ryggskölden och en tagg på undersidan av "hornet" i pannan. Den amerikanska hummern kan leva på större djup än den svenska, vilket är en anledning till att man är orolig för att levande exemplar som har börjat dyka upp i svenska vatten ska bli en invasiv art.

Många (svenska) kockar anser att hummer som fångas i Nordsjön smakar bättre än sina nära släktingar på andra sidan Atlanten. Om det beror på verkliga skillnader i råvaran eller patriotism är svårt att säga.

Hummer har blivit en svensk nyårstradition. Pris och kvalitet på råvaran påverkas av din tajming.

Hur lagar man hummer?

Hela hummern ska få rum i det kokande vattnet. Den ska i med klorna och huvudet först.

Kokt hummer ska gärna svalna i sitt spad. Koka gärna i rent och friskt havsvatten. En och en halv matsked salt i en liter vatten motsvarar "Bohusvatten".

Ungefärliga koktider (koka hellre för lite än för mycket):

Hel hummer upp till ½ kg 8 till 10 minuter
Hel hummer upp till 1 kg 12 till 15 minuter
Hel hummer upp till 2 kg 15 till 18 minuter

Det är slöseri att inte göra fond på hummerns skal. Rosta det först för att locka fram extra mycket smak. Såsen som du gör på fonden från langust eller hummer passar framför allt till mild, pocherad fisk.

Du kan tillaga langust på samma sätt som du tillagar hummer, men köttet är något mindre fast och något mindre smakrikt.

Konsten att koka hummer.

Klassikern

Kokt hummer. Saltet i kokvattnet räcker som smaksättare, men en del adderar socker, öl, dill, osv. Servera med skirat smör och vacker garnering.

Kort om status:

Svensk hummer är grönmärkt. På grund av reglerat fiske så ser utvecklingen för många hummerbestånd i världen positiv ut. Det lär till och med vara så att trycket på det amerikanska hummerbeståndet lättade rejält i och med börskraschen 2008…

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Skaldjur

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp