Skaldjur - Krabba
Skaldjur

KRABBA

Den vanligaste svenska arten är ”krabbtaska” med oval och tillplattad kropp. Nyporna på de kraftiga klorna är mörka eller svarta. Tångkrabba är mindre och rundare. Den är inte lika vanlig, men är också god.

Tänk på

Färsk krabba dyker upp i butikerna på hösten. Skalet kan vara extremt hårt, använd hammare om det behövs. Ett knep är att ha det som ska knäckas i en plastpåse så att det inte skvätter ner hela köket.

Hur lagar man krabba?

Krabborna i fiskdisken innehåller olika mycket mat, välj med omsorg. Vänd på krabban för att bestämma kön: Smal stjärt är lika med hanne. Bred är lika med hona. Be din handlare om hjälp om du är osäker.

Ge gärna matgästerna en skönare matupplevelse genom att knäcka de hårda klorna och benen före servering.

Krabba och krabbkakor passar fint med sötsura och pikanta smaker från Asien. En modernare och mindre fet sås till krabba kan du göra på avokado, creme fraiche, lime och lite chili.

Om du kokar krabban själv: Salta "som Bohusvatten", en och en halv matsked salt per liter vatten. Tillför gärna en skvätt öl i kokvattnet. Tänk på att den stora krabban kommer att sänka temperaturen på kokvattnet rejält.

Knäckta, ugnsbakade krabbskal ger en fin fond. Även små krabbor fungerar till att koka fond.

Klassikern

Gratinerad krabba. Ta ut det kokta köttet ur den praktiska skölden, gör en stuvning med vitt vin, fond, grädde och dill och lägg tillbaka den med smakrik ost överst. Gratinera på hög värmen tills skalet tar färg. Servera med vitt ris.

Eller servera krabban kokt som den är med hovmästarsås, smör, ost och ett gott bröd.

Kort om status:

Burfångad krabbtaska är grönmärkt.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Skaldjur

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp