Skaldjur - Kungskrabba
Skaldjur

KUNGSKRABBA

”King Crabs” finns i kalla hav och har på senare år blivit populära både på TV och i svenska fiskdiskar. De kan väga över 14 kilo och mäta två meter mellan klospetsarna.

De här stora djuren går även under namnen Rysskrabba, Kamtjatkakrabba och – varför inte? – Stalinkrabba.

Tänk på

Färsk kungskrabba kan kokas i saltat vatten (ca 1,5 msk/liter) ungefär som annan krabba. Däremot krävs en rejäl kastrull.

Det var den här krabban som en gång i tiden såldes billigt på burk. Idag har den fått en helt annan status som exklusiv färskvara.

Hur lagar man kungskrabba?

Det godaste, köttigaste köttet sitter i klorna och armarna. Kroppen innehåller nästan ingenting av intresse.

Skalet är mjukare och segare än hos mindre krabbor. Använd en kraftig kökssax för att få ut köttet i hela, vackra bitar. Avlägsna broskbitarna.

Kungskrabba anses vara som godast under säsongen oktober – december.

Klassikern

Servera det delikata köttet med endast skirat smör, lite salt och lite citron.

Kort om status:

Den här arten av krabba hör egentligen hemma i Stilla Havet där den rovfiskas – åtminstone på den ryska sidan – och är därför rödlistad. Men den planterades ut utanför Murmansk på 1960-talet och där konkurrerar den idag ut andra arter längs hela kusten ända bort till norska Lofoten. Du kan med andra ord äta norsk kungskrabba med gott samvete.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Skaldjur

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp