LangustLiknar hummern men saknar de stora saxklorna. Skalet är ofta kantigt, knottrigt och vasst för att göra den till ett svårare byte för rovfiskar och bläckfisk.
Languster är nattaktiva, lever på havsbotten ner till 150 meter och kan bli en halvmeter långa och väga 4 kilo. De föredrar varmare vatten än hummern. Färgen varierar beroende på art och levnadsförhållanden. Bra att veta
Klorna inger inte lika mycket respekt som hos en hummer, men varning för den taggiga huvudskölden och de vassa känselspröten.
|
|
Hur lagar man langust?Langustens kött är inte fullt så fast och smakrikt som hos hummern. I övrigt kan du behandla den som en hummer.
Det är slöseri att inte göra fond på skalen. Rosta dem först för att locka fram extra mycket smak. Såsen som du gör på fonden från langust eller hummer passar framför allt till mild, pocherad fisk. Konsten att koka langust/hummer. Klassisk rätt - langust
Thermidor, halvera langusten och gratinera den på längden. Langusten ska kokas i förväg – men inte för länge. Ett sätt att kontrollera tillagningsgraden (och förenkla hanteringen inför gratineringen) är att stoppa ner hela langusten i isvatten direkt efter kokning.
|