Skaldjur - Ostron
Skaldjur

OSTRON

Ostron finns i många varianter och storlekar och äts gärna ur sitt vackra skal, råa eller tillagade. Många anser att de är havets godaste variant på musslor. Om du är nybörjare på råa ostron, börja med en mindre, mildare sort. Fransmännen kallar dem "fjärilsostron".

Tänk på

Ostronen du köper ska dofta gott av hav. Romantiker säger att de doftar ”liv”. Färska ostron kan klara sig en vecka om de ligger på is och under press så att skalen inte öppnar sig. Men köp helst ostron samma dag som du ska äta dem, eller möjligen dagen innan. Hos en professionell handlare är chansen större att de trivs och hålls vid liv vid perfekt temperatur.

Ett tips är att satsa på ostron som odlas så nära dig som möjligt och som har färdats en så kort väg som möjligt.

Ostron ska vara färska och levande oavsett om du ska tillaga dem – eller inte. Fråga din handlare om färskheten och kvaliteten och leta efter kupade ostron med jämn form på skalet.

Om din handlare inte har packat ostronen i en låda under press så kan du förvara ostronen i en kastrull som du täcker med en fuktig släng och ställer i kylen. (Fel behandling med is kan dränka ostronen – eftersom den är gjord på sötvatten – och även kyla ner dem så mycket att de dör.)

Om din handlare har paketerat ostronen i en låda under press, öppna inte paketet förrän det är dags att öppna och äta dem.

För att göra ostronöppning till en trevlig upplevelse, skaffa en kraftig kniv som passar för jobbet – och gärna en skyddande handske för handen som ska hålla i ostronet. En steg för steg-instruktion hittar du här: Öppna ostron.

Hur lagar man ostron?

Ostron äts levande – eller tillagas levande. Skalhalvorna ska sluta sig fast samman så att du inte får isär dem. Om de inte sluter sig när du knackar eller petar med en kniv ska du slänga ostronet.

Sniffa på varje öppnat ostron– det ska dofta fräscht av hav – innan du placerar det på is. Presentationen (och isen) är oerhört viktig när du serverar den här råvaran på det här sättet. Garnera gärna med citron och sjögräs.

En riktig schalottenlöksvinägrett ska koka i någon minut innan den får svalna av före servering.

Ostron kan grillas, ugnsbakas, stekas, gratineras och kokas (men frågan är om de inte är godast alldeles färska och råa). Gratinerade och ugnsbakade ostron kan smaksättas med allt möjligt. Någon eller några av ingredienserna får gärna tillföra fett. Ostron på grillen öppnar sig av sig själva (platta sidan upp!) och blir goda med vanligt smält – eventuellt smaksatt – smör.

Klassikern

Au naturelle i sitt skal, på en havsdoftande bädd av is och lite tång. Med citron eller med en lätt vinägrett med finhackad schalottenlök.

Kort om status:

Det är fritt fram att äta odlade ostron. Att skörda dem under gynnsamma former kan till och ha en positiv effekt på (mot) övergödning i haven.

Se filmen där fiskproffset Peppe Elmqvist öppnar ostron

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Skaldjur

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp