SÖTVATTENSFISKAR
Här hittar du lite information om de vanligaste sötvattensfiskarna i en svensk fiskdisk. Tänk på att den här kategoriseringen inte är helt rättvis eftersom flera av dem tillbringar en del av sitt liv i saltvatten.
Ädelfisk
Lax, (havs)öring, regnbåge och röding är feta fiskar. Även sik och siklöja räknas som ädelfiskar, men har ett vitare och magrare kött. De här sötvattensfiskarna (där bl a lax och havsöring vandrar i både salt och sött vatten) har ganska små fjäll som inte behöver fjällas vid tillredning.
Abborrfiskar
Matfiskar som hör till den här gruppen är abborre, gös och gädda. De har vitt, mellanfast kött. Gäddans kött binder väl och används därför ofta i färs till queneller. De har mellanstora fjäll som är svåra att få bort, men det kan vara värt besväret för smakens skull.
Lake
Den här avlägsna släktingen till torsken har ett vitt, välsmakande och relativt fast kött och ett yttre som skiljer den från andra sötvattensfiskar. Den behöver inte fjällas eftersom den aldrig äts med skinnet.
Karpfiskar
Den här gruppen är inte vanlig i det svenska köket, men odlas och äts desto mer i till exempel Östeuropa och Asien. Köttet är magert, vitt och sönderfallande. Fjällen på både karp och braxen är stora och lossnar lätt.
Importerade sötvattenfiskar
De importerade och oftast odlade sötvattensfiskarna som blir allt vanligare i fiskdisken tillhör en mängd olika familjer: Ciklider, hajmalar, karpfiskar, med flera. De flesta har vitt, magert kött som duger till det mesta utom att grillas. Fråga din handlare om hur du ska hantera och tillaga dem.
Fiskens status
Listorna på grön-, gul- och rödmärkta fisk- och skaldjursbestånd uppdateras löpande, därför hänvisar vi till aktuell information som du hittar här: