Sötvattensfisk - Ål
Sötvattensfisk

ÅL

Den här ormlika fisken går inte att ta miste på. En fullvuxen ål har svart rygg, silvriga sidor och vit buk utan bukfenor. En sammanhängande fena sträcker sig från ryggen till analöppningen. Fjällen är ”dolda” långt inne i huden.

Tänk på

En kombination av flera faktorer har gjort att ålbeståndet håller på att kollapsa. Arten befinner sig nära utrotning och tills vidare – om du tycker att den här fisken ska få existera även i framtiden – så ska du inte äta ål. Alls.

DET FINNS INGEN ODLAD ÅL. Ålen har en lång och invecklad fortplantnigsprocess (det är det som är problemet) som inte går att lösa inom ramen för en fiskodling. Det som felaktigt kallas "odlad ål" är vildfångad ål som göds i fångenskap – innan den har hunnit föröka sig och säkra släktets fortlevnad.

Hur lagar man ål?

Ålen är fet och köttet är "köttigt" och fast, vilket är det som gör den till en stor matupplevelse. Innertemperaturen ska upp betydligt högre än annan fisk, ända upp till 70 grader.

Ål kan ätas kokt, stekt och rökt. ”Luad ål” och ”halmad ål” är varianter där fisken har tillretts med smakgivande rök och ugnsvärme.

Ägg och syrliga ingredienser passar med ålens "feta" – och eventuellt rökta – smak.

Rätt innertemperatur ål

70 grader.

Klassisk rätt - ål

Flatrökt ål med äggröra på kavring.

Rödmärkt och utrotningshotad

Om du älskar ål – ät den inte under de närmaste åren.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Sötvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp