Sötvattensfisk - Karp
Sötvattensfisk

BRAXEN

Braxen tillhör karpsläktet och känns igen på sin ryggpuckel och platta kropp. Stjärtfenan är kluven och kroppen skiftar i svart, silver och grönt och fjällen är stora. Den betraktas av många som skräpfisk, andra menar att större braxen kring ett kilo smakar utmärkt och passar till att koka in. Just inkokt braxen är klassisk – men bortglömd – svensk husmanskost.

Tänk på

Braxen kan förväxlas med sina mindre kända släktingar Björkna, Faren och Vimma.

Hur lagar man braxen?

Braxen fungerar i de flesta karprecept, men små fiskar kan bli en benig upplevelse. Fjälla fisken noggrant före kokning.

Braxen kan även ugnsstekas och smakar bäst från september till december när den har ätit upp sig.

Köttet är vitt, magert och sönderfallande.

Rätt innertemperatur braxen

50 till 52 grader.

Klassikern – braxen

Kall inkokt braxen med pepparrotsgrädde.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Sötvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp