Konsten att filea en gädda

Gädda, liksom braxen (nej, de är inte släkt), har ben som går lite på tvärs genom köttet och därför har den fått rykte om sig att vara benig.

Ett sätt att handskas med det här är att göra queneller och/eller fiskpaté. Då plockar du ut de benen ur köttet så gott det går och maler ner resten – inklusive mindre, mjukare ben – med hjälp av en matberedare. Men det finns även ett knep för att bli av med benen när du filear och tillagar en större gädda:

  • Skär ut de hela filéerna längs längs ryggraden som på vilken fisk som helst. Du vill ha dem så stora och hela som möjligt. Putsa bort fenor och synliga ben.
  • Greppa skinnet på den smala änden på filén med en torr släng och, med en vass och helst böjlig kniv, befria hela stycket från gäddans skinn.
  • Skär generösa portionsbitar av filéerna och koka eller stek dem hela. Sikta på 48 grader. Och nu, efter tillagning, kommer det viktiga:
  • Tillagningen gör att de större muskelgrupperna delar sig i raka linjer tvärs över portionsfilén. För försiktigt in fingrarna eller en kniv där köttet delar sig och för isär det. Nu blir de besvärliga benen synliga så att du kan ta bort dem.
  • Arrangera de benfria bitarna på tallriken och servera.

Den här metoden kräver ett lite större exemplar på några kilo, men tänk på att ”fisksmaken” ökar med storleken på gäddan.

 

 

storgädda
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp