Sötvattensfisk - Karp
Sötvattensfisk

KARP

En karp känns lätt igen på den höga och kraftiga kroppsformen, på de grågröna färgerna och på de små skäggtömmarna på överläppen och i varje mungipa. Karpen är en motståndskraftig allätare och kommer ursprungligen från Asien.

Tänk på

Karpen i butiken är odlad för att ätas, men i svenska vatten finns även fjällkarp, spegelkarp och läderkarp. Karp kan förväxlas med släktingen Ruda.

Hur lagar man karp?

Karpen har dåligt rykte i vår kultur och anses smaka dy, men för ett exemplar som har odlats i rent vatten behöver det inte stämma. Den stora mängden ben anses också vara ett aber.

I Asien har man ett knep för att i någon grad göra något åt de många benen: Man lägger ett djupt snitt ända in till ryggraden ungefär med en centimeters mellanrum. När fisken doppas i kokande olja – den populäraste tillagningsmetoden – så får oljan benen att mjukna och smälta så att de blir mindre störande för matupplevelsen.

I Sverige saknas tradition att äta karp, men i östra Europa och framför allt hemma i ursprungsländerna i Asien anses den vara en delikatess. Köttet är magert och välsmakande. Det faller lätt isär och enklast är att tillaga fisken hel.

Karp smakar gott året om.

Rätt innertemperatur karp

50 till 52 grader.

Klassisk rätt – karp

Gefilte Fish, en judisk favorit vid köttfria högtider. Fisken stuffas med kokta grönsaker och fiskfärs gjord på karp – även gädda kan ingå – och bakas i ugn.

I Polen är mjölad och friterad karp ett självklart huvudnummer på bordet när man firar jul.

Eller marinerad, snittad längs sidorna, friterad hel och serverad med färska grönsaker och starka, pikanta, sötsura såser som i Szechuan.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Sötvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp