Sötvattensfisk - Lake
Sötvattensfisk

LAKE

En ful fisk med långsträckt kropp, svansliknande stjärt och en skäggtöm som påminner om en torsk. Ryggen är mörk och sidorna fläckiga. Lake anses av många vara en delikatess, men ändå är det svårt att hitta fler recept än de mest gammalmodiga och klassiska.

Tänk på

Skinnet är segt, hårt och slemmigt. Flå alltid laken – eller be din fiskhandlare att göra det – före tillagning. Gallblåsan måste avlägsnas.

Förr i tiden fångade man lake under årets kallaste säsong genom att klubba den: När den stod stilla nära ytan under isen så drog man till med en klubba så att man sedan kunde plocka upp den bedövade fisken.

Hur lagar man lake?

Lake ska vara flådd och filead före tillagning. Köttet är vitt och fast och välsmakande och kan användas till mycket.

Lake smakar bäst under lektiden (och då får du med den rom som ingår i klassiska recept) som inträffar under december till februari. Det är oftast då du hittar den i fiskdisken.

Lakens lever anses vara en delikatess, men kan i vissa vatten innehålla höga halter av kemikalier.

Köttet är tillräckligt fast för att wokas. Värmen ska vara ordentligt hög och fisken ska ner mot slutet. Var lite varsam med stekspaden.

Rätt innertemperatur lake

48 till 52 grader.

Klassisk rätt – lake

Stuvad lake är en rätt med anor, men det goda, magra köttet förtjänar en modernare och enklare behandling. Stek den i smör och servera på en bädd av risotto eller kryddiga puylinser.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Sötvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp