Sötvattensfisk - Lax
Sötvattensfisk

LAX

En fullvuxen lax har silverglänsande sidor, grågrön rygg och vit buk och kommer – om man är renlärig – från Nordatlanten. Laxen har spelat en viktig historisk roll i svensk mathållning och det är därför det i vårt kök finns så många sätt att laga den och bevara den.

Tänk på

Vild lax vandrar under sin levnadstid mellan söt- och saltvatten. När och var den fångas har stor inverkan på utseende, köttkaraktär och smak. Vanligast i butiken är odlad lax från norska vatten.

Lax är hälsosam mat som innehåller mycket Omega 3-fettsyror och är rik på A- och D-vitamin. På grund av den höga andelen omättade fetter är lax känslig för slarvig förvaring.

Studier visar att svenska barn uppfattar ”lax” som en kategori för sig, inte som ”fisk”. Det gör lax till ett svårslaget sätt att lära barn att lära sig äta och uppskatta fisk.

Lax är enligt många proffs för fet för att duga till en fin fond/buljong.

Hur lagar man lax?

En tumregel är att en större lax är mer smakrik än en mindre.

I främre delen av filén i färsk lax sitter 25 till 30 små ben. För fingret över köttet för att hitta och dra ut dem med en spetsig tång. Ju färskare lax, desto svårare att lossa dem.

Djupfrysta portionsbitar med lax är praktiska, men smakar tyvärr mindre än färsk. Att köpa och själv stycka en hel, färsk laxsida ger ett betydligt bättre resultat.

Lax är kanske den lättaste av alla fiskar att smaksätta. Allt från ägg till dill till spenat till pepparrot till soja och tandoori fungerar. Skarpa, syrliga smaker gör sig bra med det feta, smakrika köttet.

Klappa gärna in salt i laxfiléer ca 20 minuter före stekning. Stek köttsidan först på filéer med skinn. Använd en känslig termometer med tunn nål och låt gå färdigt till 48-52 grader.

Inkokt lax blir godare (men blekare) med en skvätt ättika i vattnet.

Risken för parasiter gäller framför allt vild lax, inte odlad. Odlad lax behöver inte – enligt nya rekommendationer – inte frysas innan du gör sushi eller ceviche.

Laxbitar till sashimi och sushi ska skäras mot köttets fibrer.

Rätt innertemperatur lax

48 till 52 grader.

Klassisk rätt – lax

Det finns så mycket du kan göra med lax att det är lätt att glömma bort den här: Laxpudding på rimmad lax med skirat smör.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Sötvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp