Sötvattensfisk - Öring/Forell
Sötvattensfisk

ÖRING/FORELL

Insjööring/bäcköring är laxfiskar som är lätta att förväxla med just lax, men de känns igen på att de är mindre och har fler prickar på gällocken och sidolinjen. Olika bestånd med öring har olika vanor, utseende och storlek.

Alla vandrar inte ut i havet under sin livstid, vilket till exempel är fallet med insjööring och bäcköring.

Tänk på

Forell är egentligen fiskens tyska namn och får enligt Livsmedelsverket inte användas i kommersiella sammanhang. Bäcköring är originalet i svenska vatten.

Hur lagar man öring/forell?

Öring är en vacker fisk i portionsstorlek som kan tillagas som en mindre lax. Smörstek den gärna. Eller grilla hel med skinnet på.

Gurka fungerar bra till. Mötet mellan varm fisk och kall, krispig grönsak är spännande, men du kan även prova att salta och smörfräsa gurkan.

Prova gärna att locka fram fiskens smaker genom att både grava och steka den. Du kan ersätta dillen i gravreceptet med, till exempel, senapsfrön.

Att ”blåkoka” den här fisken syftar på att färga den med ättika eller vinäger i kokvattnet.

Rätt innertemperatur öring/forell

48 till 52 grader.

Klassisk rätt – öring

Truite aux amandes, smörstekt öring smaksatt med mandlar som i Frankrike.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Sötvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp