REGNBÅGSLAX
En laxfisk som ursprungligen kommer från Amerikas stillahavskust. Den känns igen på ett band på sidorna i regnbågens färger. Odlad regnbåge väger sällan över 5 kilo, vanligast är fiskar kring ett kilo.
Tänk på
Köttet varierar i utseende från rödrosa till nästan vitt. Även smaken kan variera. Regnbågen du hittar i butiken är odlad. Den regnbåge som ibland fångas runt våra kuster har rymt från odlingar. I mat-terminologi så förvandlas regnbågen ofta till en ”forell” när den tillagas.
Hur lagar man regnbågslax?
Den här fisken med fast, rött kött kan tillredas på samma sätt som vår egen nordatlantiska lax, men det är vanligt att den tillagas hel och med skinnet kvar, kokt eller i ugn. Där den egentligen hör hemma blir den ofta pålägg på en bagel med cream cheese.
Fiskens färg kan förbättras, till exempel med rödbetor, när du gravar den.
Det fasta köttet blir fin färs. Blanda det gärna med vit fisk.
Spenat är ett passande tillbehör som också ger fin färg på tallriken.
Rätt innertemperatur regnbåge
48 till 52 grader.
Klassisk rätt – regnbågslax
Het ceviche på regnbåge, som i Mexiko och Centralamerika.