Sötvattensfisk - Röding
Sötvattensfisk

RÖDING

En laxfisk med välsmakande, klarrött kött. Kroppen är mörk med ljusa fläckar och buken är röd. Odlad Röding är numera vanlig och av god kvalitet.

Tänk på

I svenska vatten finns flera varianter på röding varav en del är importerade: Röding, Storröding, Fjällröding, Större Fjällröding, Bäckröding, Amerikansk Bäckröding och Kanadaröding.

Hur lagar man röding?

En suverän matfisk i portionsstorlek med fast orangerosa kött som lämpar sig för allt. Den kan stekas hel – i panna eller ugn – kokas, grillas, rökas och gravas. Den är både god och vacker på tallriken och därför vanligt förekommande på restauranger.

Inkokt större röding blir vacker, praktisk och god plockmat på en buffé. servera gärna med syrliga smaker. Det lite skarpa i purjolök – till exempel stuvad – matchar det ”mulliga” i röding.

Filéer ska stekas hastigt på hög värme så att de inte blir överkokta. Gärna med det goda skinnet på.

Rätt innertemperatur röding

48 till 52 grader.

Klassisk rätt – röding

Grillad röding. Ta gärna loss det spänstiga köttet och ät det i en tunnbrödsklämma med mosad mandelpotatis, finhackad späd purjolök, salt, peppar, citron och smält smör.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Sötvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp