Sötvattensfisk - Sik
Sötvattensfisk

SIK

En laxfisk med vitt kött som är nära släkt med harr och siklöja. Siken är långsmal och påminner till utseendet om en sill – men har laxfiskarnas karakteristiska fettfena.

Tänk på

En sik har överbett, en siklöja är mindre och har har underbett. Sikens vita kött är betydligt mindre fett än till exempel lax.

Hur lagar man sik?

Laxfiskar med vitt kött blir goda om du tillagar dem som sotare. Strö fint salt i botten på en gjutjärnspanna och bränn skinnet med lite eller inget fett. Pannan ska vara så het att saltet hoppar – teflonpanna duger inte.

Låt fisken gå färdigt i ugn och tänk på att tunna filéer snabbt blir torra. En vinägrettsås sätter fart på salivproduktionen och passar bra till.

Nyfångad halstrad sik över öppen eld är en norrländsk delikatess.

Rätt innertemperatur sik

48 till 52 grader.

Klassisk rätt – sik

Fiskröra på rökt sik. Med kokt potatis, hårdkokta ägg, dill och crème fraiche.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Sötvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp