Sötvattensfisk - Siklöja
Sötvattensfisk

SIKLÖJA

En laxfisk med vitt kött som är nära släkt med harr och sik. En siklöja kan väga upp till ett kilo. Den påminner om en sill, men har laxfiskarnas karakteristiska fettfena.. Den är silverfärgad, men ryggen är blågrön.

Siklöjan lever i kalla sjöar i norra Europa, men förekommer även vid kusten i Östersjön.

Tänk på

En siklöja har underbett, en sik blir större och har överbett. Det är siklöjan som är mamma till den goda och dyra löjrommen. Den allar bästa anses komma från Kalix.

Honlöjor kramas ur för att få fram den fina romman. Det är slöseri att inte även äta den goda fisken.

Hur lagar man siklöja?

Den här lilla laxfisken med vitt kött blir god om du tillagar den som sotare. Strö fint salt i botten på en gjutjärnspanna och bränn skinnet med lite eller inget fett. Låt fisken gå färdigt i ugn – men tänk på att små, tunna filéer av löja snabbt blir torra. En vinägrettsås tillför både saftighet och syrlighet.

Siklöjans rom bereds till den exklusiva kaviar som kallas löjrom. Den är röd och har en djup och mild smak som är lätt att uppskatta och lätt att kombinera i fiskrätter (till skillnad från många andra former av kaviar och rom som kan vara vassa och överväldigande i smaken).

Rätt innertemperatur siklöja

48 till 52 grader.

Klassisk rätt – siklöja

Helstekt, rökt eller halstrad. Med dillsmör.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Sötvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp