Sötvattensfisk - Tilapia
Sötvattensfisk

TILAPIA

En sötvattensfisk som är nära släkt med cikliderna som simmar i ett akvarium nära dig (och avlägsen släkting till abborren). Den kommer ursprungligen från Afrika men odlas framför allt i Asien. Kan väga upp till 4 kilo, men är vanligare som portionsfisk.

Tänk på

Tilapian kallas ibland för Sankt Pers Fisk efter en bibelhistoria, men ska inte blandas ihop med sanktpetersfisk (”John Dory” på engelska, ”Gallo” på spanska) som är en saltvattensfisk.

Hur lagar man tilapia?

Köttet påminner om red snapper eller abborre – och kan behandlas likadant. Det har en rödaktig ton på skinnsidan. En del kockar menar att det här är en "skitfisk" och att den – framför allt om den har varit fryst – behöver mycket krydda för att bli en upplevelse på tallriken.

Storleken och det relativt fasta, fina köttet gör den god att steka, grilla och ugnsbaka hel.

Värmen ska vara hög. Tilapia innehåller enzymer som gör att köttet blir till ”mos” om det tillagas på låg temperatur.

Rätt innertemperatur tilapia

50 till 52 grader.

Klassisk rätt – tilapia

Vackert stekt eller halstrad och serverad på en bädd av glasnudlar och krispiga grönsaker med en dressing på fish sauce, olja, socker, lime, salladslök, chili och vitlök.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Sötvatten

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp