Koka fiskfond som proffsen

När du har insett betydelsen av att satsa på dagens fångst är nästa steg – enligt proffsen – att verkligen inse betydelsen av en fin, smakrik fiskfond. För den krävs r'ätt råvaror och en del teknik.

Fonden är grunden

För att i ett enda kliv ta dina fiskrätter och såser till en högre nivå: Koka din egen fiskfond eller köp fin fond från din handlare. Buljongtärningarna och de flesta fonder som du köper i en vanlig butik innehåller tyvärr nästan bara salt.

Frys in i förväg

Om du gör egen fond, frys gärna in i tärningar eller i andra portionsbehållare. Din fond kan förberedas långt i förväg.

Så kokar du fiskfond

  • Använd gärna plattfisk och plocka bort gälarna som kan ge en besk smak. Undvik fet fisk för att få renare smaker.
  • Använd rotsaker och kryddor efter smak. En vanlig bas är morot, lök och selleri. Vitpepparkorn är ett säkert kort.
  • Skölj fiskresterna ordentligt. Ta bort allt som är blod. Ju kallare, renare vatten, desto klarare och ”snyggare” fond får du.
  • Rosta gärna skaldjursskal och/eller fiskrester i ugnen innan. Smakerna blir större och djupare.
  • Om fonden kokar lösgörs smakämnen som du inte vill ha. Den ska bara sjuda långsamt och i högst 30 minuter.
  • Låt stå och kallna. Det här momentet får gärna ta lång tid. Behåll locket på.
  • Sila av noggrant och koka ner. Häll bort den sista centimetern som blir kvar i botten av pannan.
  • Salta fonden först när du har kokat ner den.

Koka inte fonden för länge

Fonden ska inte koka på hög värme – se ovan. Den ska inte heller koka för länge för då kan den bli – ganska bokstavligt – klistrig i konsistensen. Det beror på att bindväven i fisk bryts ner snabbare än hos landlevande djur. Resultatet blir ett av grundmaterialen till gammaldags lim.

Var noga med hygienen

Använd bara rena verktyg och kärl. Patogener trivs i en näringsrik fond (men tillväxten avstannar vid frysning). En nykokt fond i ett kärl med lock är så gott som fri från kontaminering. Den svaga länken kommer när du ska dela upp fonden på mindre kärl – så att du när som helst kan plocka fram precis så mycket som du behöver.

fiskfond PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp