SÅ FÖRBEREDER DU KÅL

  • Använd ordentliga redskap
  • Pigga upp med isvatten
  • Skala brysselkålen

Ett tips är att du ska förbereda kål så lite som möjligt – eller åtminstone vänta in i det sista – eftersom ett helt huvud håller sig fräscht längre än ett delat. Men det kan som bekant vara mycket kål på ett enda huvud. Försök att ha en plan hur allt ska gå åt under de närmaste dagarna. Se laga kål för inspiration.

Ta fram största kniven

Till större, grövre kålsorter behöver du en rejäl och vass kniv. Om du arbetar med en för liten eller för slö kniv har du snart hela köket fullt med kålslamsor. En stor kniv underlättar även när du skär ut kålen i intakta klyftor eller skivor för ugnsbakning och stekning.

Ta bort ytterbladen

Ytterbladen fungerar som kålhuvudets skyddande förpackning. Ta bort bladen tills huvudet ser helt och friskt ut, och skölj av det ordentligt. Hela och fina ytterblad och blast, om du sköljer och finhackar även dem, kan bli en bra grund i en gryta ller soppa som får puttra länge.

Ta bort skalade delar

Om din kål harblivit liggande för länge kan den ha fått fläckiga och/eller uttorkade partier. Skär bort dem och använd resten om där inte finns uppenbara tecken på röta.

Spänst i kallt vatten

grönkål eller svartkål som har blivit mjuk får tillbaka en del av sin spänst om du lägger den i kallt vatten i kylskåpet. Låt den ligga ett dygn, inte mer.

Pyssel med brysselkål

De yttersta bladen på brysselkål är sällan fina eller goda att äta. Skär bort en bit av stjälken så är det lätt att ta loss de små bladen. Ska du göra kålchips är det bara att fortsätta, ett blad i taget.

Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp