SÅ FÖRVARAR DU KÅL

  • Lagom svalt, lagom fuktigt
  • Ytterbladen är förpackningen
  • Pigga upp med kallt vatten

Svalt men inte kallt

Kålhuvuden mår bra i svalen, grönkål kan du gärna förvara en tid i en plastpåse. Målet är – precis som med (betydligt mer ömtålig) sallad – att plantan ska vara fuktig inuti men inte utanpå.

Sin egen originalförpackning

Låt kålhuvudet vara helt så länge det går, ytterbladen funkar utmärkt som förpackning. När du delar kålen torkar snittytorna och behöver skäras bort.

Förvara blomkål

Behåll gärna butikens förpackning på för bättre hållbarhet. Rå blomkål i pappers- eller plastpåse håller i upp till en vecka i kylen (troligen mer, men den kan tappa i smak och fräschör). Förvara gärna med stjälksidan nedåt för att bevara fuktigheten.

Buketter som skurits upp förämras betydligt fortare.

kokt blomkål har kort hållbarhet i kylen.

Grönkål i påse

Grönkål är allra godast nyskördad. Om den har legat ett tag, stänk lite vatten på och förvara den i en plastpåse.

Skilj på rotfrukter och grönsaker

Gröna blad och grönsaker som växer över jord förbrukar sitt vattenförråd och sin näring betydligt snabbare än rotsaker, som kan sägas vara i dvala. Förvara dem i olika lådor i kylen.

Så syrar du kål

Surkål är både ett tillagningssätt, en kryddning och förvaring. Det är en riktig klassiker som är förvånansvärt enkel att göra: Skär vitkål tunt, tunt. Tillsätt salt och kryddor. Stampa kålen så att saltet går in. Packa i en glasburk (här är viktigt att inga luftbubblor blir kvar) och förvara i rumstemperatur i  två veckor. Sedan förvarar du din syrade kål i kylskåpet, där den är som allra godast efter en månad men håller i upp till ett år.

Fryst grönkål

Ladda frysen med grönkål när det är säsong. Repa av bladen och förväll dem snabbt i lättsaltat vatten. Kyl ner i kallt vatten med isbitar i. Låt rinna av och krama ur vattnet, stoppa i påsar och frys in.

Spänst i kallt vatten

Grönkål som har blivit mjuk får tillbaka en del av sin spänst om du lägger den i kallt vatten i kylskåpet. Låt den ligga ett dygn, inte mer.

 

 

Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp