BLOMKÅL

Blomkål tillhör gruppen blomställningskål.

Allt på blomkålen är ätbart: Blasten kan bli sallad, ytskiktet roliga smulor och blomkålsstammen blir basen till en god och mustig gryta.

Tänk på

Blomkål är en mycket söt grönsak, som funkar bra med smakrika kryddor som spiskummin, gurkmeja och koriander. Ta en titt in i det indiska köket.

Förvara blomkål i plastpåse eftersom den är känslig för etengas från andra grönsaker och snabbt blir brun.

Har du mycket blomkål, förväll den och frys in till soppor och crème.

Hur tillagar man blomkål?

Blomkål tillagar man inte alls eller försiktigt, genom att ångkoka, woka eller förvälla, det vill säga koka en mycket kort stund. Om man inte gör blomkålssoppa eller blomkålscrème, då ska buketterna vara mjuka helt igenom.

Ge den råa blomkålen en chans till. Man behöver inte knapra den i stora buketter, det är roligare att skiva buketterna tunt och äta dem med god olivolja och flingsalt.

Friterad blomkål är magiskt gott. Gör så här: Koka blomkålen snabbt. Gör en frityrsmet på ägg, mjöl, mjölk, salt och peppar. Vänd buketterna i smeten. Doppa i het olja tills de blivit gyllenbruna. Låt oljan rinna av på hushållspapper och salta.

Mixa buketterna till ”blomkålsris” och låt det ersätta couscous eller ris. Stanna i tid så att mixern inte mal sönder blomkålen.

Picklad blomkål blir ett krispigt tillbehör. Dela huvudet i småbuketter och låt det koka upp – men inte mer – i en 1-2-3-lag. Gul lök i klyftor, korianderfrön och spiskummin är gott sällskap.

Snabbsyra stammen: Skiva den tunt och lägg den i 4 msk ättikssprit, 4 msk socker och 6 msk vatten en timme innan gästerna kommer och gissar vad de äter.

Ångkoka blomkålen! Om du inte har en ångkokare går det alldeles utmärkt att använda en kastrullinsats eller sil. Dela upp huvudet i jämnsmå buketter och strö lite flingsalt på efteråt.

Gör en blomkålssoppa: Fräs hackad lök och vitlök – kanske med garam masala eller curry –, häll på buljong och lägg i ett uppdelat blomkålshuvud. Koka i 10 minuter och mixa. Droppa över lite basilika- eller chiliolja när du serverar.

Små blomkålsbuketter passar perfekt i woken. Lägg i dem mot slutet så att de inte förlorar sin spänst.

Mixa en blomkålscrème av kokta buketter. En klick smör, lite salt och en skvätt citron gör tillbehöret komplett.

Ugnsbakad blomkål blir lite mer spännande om du vänder runt buketterna i garam masala, olja och flingsalt. Låt blomkålen gå i ugnen i 190 grader cirka 20 minuter.

Klassikern

Blomkålscrème – ett perfekt tillbehör.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Kålguiden

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp