BroccoliSedan 1970-talet har vi ätit broccoli i Sverige. Namnet kommer av italienskans brocco som betyder ”späd kvist eller skott”. Broccolin är nära släkt med blomkål, och de blir båda snabbt och lätt goda soppor eller ett knaprigt tillskott i wok och sallad.
Buketterna behöver tillagas, om än helt kort. Stammen kan du skala och skiva ner rå i sallad eller grytor. Bra att veta om broccoliOm du odlar din egen broccoli så var beredd på att det kommer nya skott efter att du har vittjat broccoliplantan. De blir inte lika stora och kompakta som det första huvudet, men de är minst lika goda.
|
|
Hur tillagar man broccoli?Broccoli tillagar man försiktigt, genom att ångkoka, woka eller förvälla, det vill säga koka en mycket kort stund. Om man inte gör broccolissoppa, då ska buketterna vara mjuka helt igenom.
Ångkoka broccolin! Om du inte har en ångkokare går det alldeles utmärkt att använda en kastrullinsats eller sil. Dela upp broccolin i jämnsmå buketter och skala och skiva stammen. Ånga i några minuter och strö lite flingsalt på efteråt. Gör en broccolisoppa: Fräs hackad lök och vitlök (och kanske lite rotselleri och timjan), häll på buljong och lägg i broccolin, delad i mindre bitar. Koka i 10 minuter och mixa. En skvätt grädde lyfter smaken. Broccoli passar perfekt i woken och till pastan, där buketterna kan få koka med i pastavattnet. Lägg i dem mot slutet så att de inte förlorar sin spänst. Grillad broccoli är både snyggt och gott. Dela upp broccolin på längden, förväll i lättsaltat vatten och grilla i panna eller lägg på grillen. Vitlökssmör eller aioli passar bra till. Klassisk rätt - BroccoliBroccolisoppa med nymalen svartpeppar.
|