BRYSSELKÅL

De små kålhuvudena finns i många sorter och färger. ”Flower sprouts” som mer liknar en blomma är en ursprunglig variant på den här förädlade växten. Den öppna varianten av brysselkål kallas rosenkål i Skåne och Danmark.

Dela på tvären för att få en vacker ros. Eller på längden för att få ett fint träd.

Tänk på

Brysselkål blir godare vid säsongens slutskede då vinterfrosten gör växten mindre besk.

Den lite beska smaken kan också motverkas med bräsering: stek först, koka sedan i lite saltat vatten.

Hur tillagar man brysselkål?

Nyskördad brysselkål är förvånansvärt god rå. De små enheterna blir väldigt fort genomkokta, tänk mer snabb- än långkok. Att förvälla och sedan steka är ett bra sätt att locka fram kålens fina smaker.

Delad eller skivad brysselkål gör sig bra i sallad.

Behandla brysselkålen som vilken primör som helst: Förväll och smörslunga. Inte svårare än så.

Råstekt brysselkål är en delikatess. Halvera huvudena och stek dem i smör eller olja.

Dela upp bladen, stänk på lite olivolja och rosta dem i ugnen på 175 grader för knaprighet och dekoration.

Klassikern

Långsamt stekt, karamelliserad brysselkål.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Kålguiden

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp