GRÖNKÅL       

De krusiga bladen finns i flera färger. Grönkål har odlats i Sverige sedan vikingatiden men låter mycket mer spännande på engelska: kale. Som alla kålsorter innehåller den en massa nyttigheter som mineraler, vitaminer och antioxidanter.

Dagens kål är så medgörlig att den inte behöver koka så länge som anges i gamla recept. För att behålla alla näringsämnen ska den helst inte koka mer än 7 minuter. Många hävdar att det räcker med ett snabbt dopp i det kokheta vattnet. Det är naturligtvis en smaksak, så prova.

Både grönkål och svartkål blir bara bättre av att ha tagit sig igenom den första frosten.

Tänk på

Kålen krymper mycket vid tillagning. Ta i lite när du handlar, grönkål är billigt och kan förvällas och frysas om det skulle bli över.

Nerven i mitten av bladen är lite hård, men skuren i tunna skivor är blir den ett knaprigt strössel på allt från sallad till köttgryta.

Hur tillagar man grönkål?

Om grönkålen ska ätas rå eller tillagas hastigt så kan det vara bra att riva loss bladens tunna del från mittstjälken. Spara i så fall stjälkarna och hacka ner dem i, till exemepl, en vegatarisk gryta.

Rå grönkål passar bra i en sallad, men den kan också friteras, förvällas, stekas, gräddstuvas och mixas till grönkålspuré. Eller gräddas i ugnen till en grönkålsfrittata.

Nyskördad rå grönkål repad i små krusiga enheter blir en fin sallad, gärna med äpple, solroskärnor och en god vinägrett på äppelcidervinäger och en bra olja.

Fritera grönkålschips till drinken: Grönkål är tunnare än många andra kålsorter och är därför en något enklare – eller i alla fall snabbare – råvara när du gör kålchips. Du kan ha högre värme som du applicerar under kortare tid i ugnen i en panna med lite olja. Salta rikligt och servera som tilltugg eller garnityr. Eller blanda ner dem i en pasta.

Skållad grönkål är ett bra tillbehör eller grunden i en ljummen sallad. Gör så här: Koka upp lite, ordentligt saltat vatten och vispa i en klick smör. Lägg grönkålsbladen i en sil eller ett durkslag och häll långsamt vattnet över medan du rör om med en sked.

Gräddstuvad grönkål, som till julskinkan i Halland. Kålen ska då kokas i skinkspadet. Reducera grädden för sig så att den ”fäster” på kålen (och så att kålen inte ligger med och blir överkokt).

Grönkålspuré kan bli en fin grön klick på tallriken. Repa bladen och koka dem i lättsaltat vatten till de är mjuka. Låt bladen svalna och rinna av innan du mixar dem till en slät puré. En skvätt olivolja gör susen.

Klassiker – grönkål

Gräddstuvad grönkål.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Kålguiden

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp