SVARTKÅL 

Svartkål kallas även palmkål och växer i långa blad, som grönkål. Svartkålen är dock något mörkare, mer blågrön, och mjukare än grönkål. Både grön- och svartkål blir bara bättre av att ha tagit sig igenom den första frosten.

Den här sorten hör hemma i en vintrig minestrone eller ribollita, rustik toscansk bondsoppa. Eller stekt med vitlök, i en het spaghetti med pecorino.

Tänk på

Nerven i mitten av bladen blir lätt seg och svårtuggad, skär loss den. Men släng den inte,  utan skiva tunt så har du ett krispigt strössel att dekorera med.

Hur tillagar man svartkål?

Svartkål behöver hettas upp för att den goda smaken och fina konsistensen ska komma till sin rätt. Den passar utmärkt i rustika soppor eller fräst med vitlök som ett grönt tillbehör. Pinjenötter och parmesan är gott till.

Gör svartkålschips: Skär loss bladen från nerven och riv dem i mindre bitar. Blanda med olivolja och havssalt. Sprid ut kålen på en pappersklädd ugnsplåt och stek krispiga på 200 grader i cirka 10 minuter.

Svartkål fräst med vitlök (och kanske lite chili) är ett perfekt tillbehör eller en del av en ljummen sallad. Man kan också blanda ner alltihop i en pasta och riva pecorino eller parmesan över.

Klassiker – svartkål

En italiensk bondsoppa med kryddig korv, bönor och svartkål

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Kålguiden

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp