SÅ SERVERAR DU KÅL
- Servera direkt – vare sig den är varm eller kall
- Garnera med kålchips
- Tänk som en arkitekt
- Glöm inte den fina blasten
- Snyggt smul med blomkåkl och broccoli
Snabbast är godast
Servera kål på en gång. Rå kål blir tråkig när den torkar och tillagad kål är godast varm.
Pynta med chips
Plocka ner kålen i blad och rosta i ugnen på 90 grader över natten så får du fina kålchips.
Ätbar prydnadskål
Prydnadskål som dekoration i rabatten har man hört talas om. Ännu bättre är det när den snygga kålen går att äta, som rödkål skivad på tvären eller brysselkål i halvor eller skivor. Tunt skivad blomkål blir fina ”träd”. Tänk lite som en arkitekt när du "bygger" tallriken med hjälp av krispig, ibland färgrik kål.
Örter på kålen
Smaka upp bräserade eller ugnsbakad kålklyftor med färska örter, till exempel persilja. Eller hacka ihop en gremolata på persilja, citroncest och vitlök och strö över. Och glöm varken salt eller fett i någon form.
Ta vara på blasten
Späd blomkålsblast kan bli små blad med fin smak att ha i salladen.
Fixa ett smul
Hyvla bort 2-3 millimeter av blomkålens – eller broccolins – yttersta till ett smul och strö det över maten som en avbrott i konsistens och färg.