SÅ VÄLJER DU KÅL

  • Många sorter är utbytbara
  • Högsäsong höst och vinter
  • Tålig kål ofta fin i butiken

Det finns tre huvudgrupper inom kålfamiljen. Huvudkål är täta och klotformade som vit- och rödkål. Bladkål växer i långa blad ut från stjälken, som grön- och svartkål. Blomställningskål påminner mer om blomvärlden och växer i buketter som broccoli och blomkål.

Vilken kål till vad:

Många kålsorter är utbytbara, men en utgångspunkt är att välj lätta, luftiga sorter till sallad och tyngre huvuden när du ska woka, steka och bräsera.

Välja blomkål

Leta efter kompakta huvuden med fin, gräddvit färg. Buketerna ska inte vara separerade. Riklig blast fungerar som ett skydd för den vita blomman.

Storleken på huvudet spelar ingen roll för kvaliteten, men att använda hela blomkålshuvudet till din rätt är ett plus – även om ett kapat huvud håller spänsten och färgen en till två dagar i kylen.

Små, utstickande blommor och/eller bruna fläckar betyder att huvudet har passerat sin topp.

Bäst på vintern

Den flesta kålsorter dyker upp på senhösten och vintern, men man kan också hitta späd sommarkål som gör sig bra som sallad.

Kål i fin form

Kålsorter är ofta tåliga och brukar därför vara i god form i butiken. Men rata de huvuden där ytterbladen blivit sladdriga. När det gäller grönkål ska bladen inte ha börjat gulna. Grå och/eller missfärgade partier på blomkål och broccoli är också ett säkert tecken på att de har legat för länge i grönsaksdisken.

Med rätt matlagningstekniker kan kål få samma smakintensitet som en riktigt vällagad köttbit av bästa kvalitet.
– Paul Svensson, Fotografiska m fl

Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp