SÅ FÖRBEREDER DU LÖK

  • Hackad lök ska vara färsk
  • Ett kort vattenbad gör det enklare att skala
  • Lär dig hacka lök som ett proffs – öva
  • Knäck vitlöken med knivbladets sida
  • Kallvattenbad kan mildra både smak och tårar

Använd hackad lök när den är färsk. Efter kort tid ute i luften börjar den att oxidera och dofta illa. Fryst lök är inte heller någon bra idé.

Skala små lökar

Schalottenlök och andra mindre lökar rekommenderas ofta för sin goda smak, men att skala dem kan ta löjligt lång tid. Ett tips: Lägg små lökar i varmt vatten i ungefär 30 minuter så blir de lättare att skala.

Konsten att hacka lök

Använd en rymlig, stadig skärbräda och en ordentligt vass kniv när du hackar lök. Öva på tekniken och studera gärna instruktionsfilmer på Internet om du är osäker (det finns flera som fungerar).

I matberedaren förvandlas din lök till slamsor snarare än till de små, vackra, jämnstora bitar du vill ha i maten.

Tekniken viktig

Hur illa eller väl löken är hackad spelar stor roll för matupplevelsen, framför allt om du serverar rå lök. Små, vackra bitar rödlök på en löjromstoast lyfter upplevelsen. En stor bit klumpigt hackad lök kan förstöra den helt.

Skaffa en bra kniv

Den ska vara sylvass. Om kniven är slö så måste du pressa så hårt att löken glider undan och lagren faller isär. Den får gärna vara så tung att du knappt behöver pressa alls. Storlek väljer du själv. Och skaffa en stadig skärbräda.

Använd hela löken

Använd så mycket som möjligt av löken. Hela grönsaken bjuder på massor av smak och olika färger och texturer.

Blasten är perfekt i sallader.
– Joel Aronsson, Fäviken, Krakas krog, m fl

Mildra skarp löksmak

Om du tycker att löken smakar skarpt så kan du mildra aromen något genom att lägga den i isvatten en timme. De skarpa inslagen försvinner också oftast vid tillagning, inte minst om löken får koka en stund.

Konsten att skala vitlök

Du har antagligen sett filmerna som cirkulerar i sociala medier där man skalar ett helt vitlökshuvud på några sekunder genom att ruska om det inuti en skål med lock. Prova om du vill, annars gör du så här:

  • Skär bort den hårda änden på vitlöksklyftan.
  • Lägg bredsidan på kockkniven över klyftan.
  • Tryck till med din kroppstyngd.
  • Nu lossnar skalet och den råa klyftan är ”knäckt” och aromatisk. Släng den hel i en gryta eller hacka först i mindre bitar.

Skadad lök

Använd inte lök som har börjat skjuta skott. Själva löken kommer att ha tappat i spänst och smak. Skär bort de fula bitarna på en skadad lök, det går bra att använda resten (om du inte upptäcker mögel eller annan uppenbar röta).

Lök och tårar

Det är svavelföreningar i löken som kan framkalla tårar. Hur känslig man är varierar stort från person till person. Kontaktlinser lär hjälpa, om du inte vill hacka löken med cyklop på. Att lägga den skalade löken några minuter i kallt vatten är ett annat knep. Prova.

 

Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp