SÅ FÖRVARAR DU LÖK

  • Det tunna skalet är bästa skyddet
  • Förvara mörkt och svalt och lagom fuktigt
  • I originalförpackning eller papperspåse
  • Färsk lök vill ha mer fukt
  • Låt vitlöksflätan hänga

Lök är en hållbar grönsak som tål att lagras länge. Det tunna skalet bildar en effektiv hinna mot omvärlden.

Mörkt och svalt

Förvara lök mörkt och svalt och inte för fuktigt. Nära noll grader (men inte under) är optimalt. Det du siktar på vid förvaring är att sakta ner lökens livsprocesser och att begränsa förlusten av vätska.

Behåll gärna originalförpackningen på. Material och utformning har förmodligen tagits fram för att innehållet ska hålla sig fräscht och ha så lång hållbarhet som möjligt.

Förvara svalt – inte kallt

Förvara lök i kylens fack för grönsaker – men inte för kallt. Lök som förvaras för kallt får bruna fläckar som sockrar sig. En sval källare eller ett skafferi är egentligen bättre.

Inte i plast

I en sluten plastpåse i kylen bildas kondens, vilket inte är bra för löken. Använd hellre ett nät eller en papperspåse.

I rumstemperatur

I en skål i köket kommer löken trivas i den torra luften, men ljuset kommer få den att gro inom några veckor. En torr plats i en mörk kyl är bättre.

Förvara purjo och salladslök

Purjolök och salladslök mår bra av lite mer fukt än vanlig gul lök.

Förvara vitlök

  • Förvara vitlök mörkt och torrt så håller den i månader.
  • Hellre svalt än kallt, och gärna hängande.
  • Hela huvuden håller längre än klyftor. Ta inte bort det skyddande skalet.
  • Färsk vitlök – den med grön stjälk som kommer på våren – tål inte någon längre förvaring.

Lök ger smak

Tänk på att lök – framför allt vitlök – kan ge smak åt andra matvaror, till exempel en öppnad burk yoghurt eller gräddfil, om du förvarar dem i samma utrymme.

 

Dela sida med andra
Köp