GUL LÖK

Den ”vanliga” löken i affären. Smaken är söt och god, men kan vara något skarp om du inte tillagar den. Ett snabbt vad i kallt vatten kan mildra smakerna något.

Tänk på

Svensk gul lök är utmärkt, inte minst om den har odlats i Ölands sandiga jordar. Säsongen är från september till april.

Världens bästa gula lök anses komma från Nya Zeeland.

Ekologiskt odlad gul lök är oftast något mindre i storlek – men enligt många större i smaken. Jämför själv och dra dina egna slutsatser.

Hur lagar man gul lök?

Gul lök är grytornas konung. Den är skarpare och robustare – och ofta sötare – än andra lökar och det är just därför som den vinner så mycket på att tillagas. Där andra lökar "försvinner" i grytan så utvecklas den gula löken till en bärande ingrediens.

Med gul lök kan man göra så gott som allt – eller grunden till allt. Grytor, soppor, såser, med mera. Detta kan du göra för att lyfta fram löken i sig själv:

Finhacka löken. Det frigör mer av makerna och även mer av de stickande ämnena. Det kan innebära mer tårar när du hackar, men kommer också att leda till djupare smaker när du tillagar löken.

Bättra på med socker: Det är sötman som gör löken till en så användbar och smakrik grönsak. Att tillföra lite till förhöjer upplevelsen ännu mer.

Stek i halvor: Stek skalade halva lökar gyllenbruna med snittsidan ner i smör. Tillsätt socker så att löken blir karamelliserad. Vänd lökarna och häll i en skvätt ättika och fond. Koka in vätskan under lock tills lökarna är mjuka rakt igenom, ös ibland. Strö över lite timjan och servera gärna till fläsk.

Gör löksoppa. Stek löken gyllenbrun – låt det ta tid – innan du tillsätter grönsaks- eller kycklingfond och mixar till en smakrik soppa. Snåla inte med pepparn. Garnera med ett rostat, grovt bröd och riven smakrik ost. Gratinera och servera.

”Presslök”: Med exakt samma lag och recept som pressgurka, men du ersätter den tunt skivade gurkan med strimlad lök. Lagen mildrar lökens smaker, men du vill ändå ha ett milt exemplar av gul lök om du ska göra detta.

Läs mer om olika sätt att steka lök.

Klassikern

Gratinerad löksoppa.

Använd gärna en finare löksort som Roscoff (Frankrike) eller Morada de Amposta (Spanien).

 

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Lökguiden

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp