RÖDLÖK

En löksort med vackra lager med rött och vitt. Den är oftast något mindre än gul lök. Den är även mildare – men inte alltid.

Tänk på

Mildare exemplar på den här löken passar utmärkt att servera råa. Om du tillagar den så blir den röda färgen grå och trist och löken tappar mycket av sin smak.

Rödlök är ljuskänslig och svårare att förvara än gul lök.

Hur lagar man rödlök?

Hacka eller skiva varsamt och tunt så att du får jämnstora, vackert rödmönstrade bitar. Servera den rå – men inte i överdrivet stora mängder.

Löken blir ännu mildare efter ca en timme i isvatten.

Pickla den i en 1-2-3-lag (en del syra, två delar socker och tre delar vatten) och använd som garnering, till exempel på en umamistinn hamburgare, fiskburgare eller vegetarisk burgare.

Om du vill åt den milda smaken och bryr dig mindre om färgen:

Stek i halvor. De skalade, halva rödlökarna ska bli gyllenbruna med snittsidan ner i smör. Tillsätt socker så att löken blir karamelliserad. Vänd lökarna och häll i en skvätt ättika och fond. Koka in vätskan under lock tills lökarna är mjuka rakt igenom, ös ibland. Strö över lite timjan och servera gärna till fläsk.

Klassikern

Picklad rödlök. Syrligt, sött och krispigt och fungerar till nästan allt.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Lökguiden

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp