SalladslökTill utseendet påminner salladslök – även kallad "knipplök" – om en mindre och sprödare variant på purjolök. Smaken är mild och munkänslan är aptitligt mjäll och krispig.
Ibland går den under namnet vårlök, antagligen från engelskans "spring onion", men på svenska är "Vårlök" en liljeväxt med gula blommor som du absolut inte ska äta. Bra att veta om salladslökHållbarheten är inget vidare. Efter några dagar i kylen börjar den slokna – men kan ofta livas upp med isvatten.
En vacker lök som ska tillagas så lite som möjligt. Blasten smakar milt av gräslök. Den är som mildast på våren. Använd precis allt förutom roten och eventuell blast som har torkat ut. |
|
Hur lagar man salladslök/knipplök?
Förmodligen den godaste och snyggaste löken i din wok. Hetta upp den snabbt och kort så att den fräscha smaken, den krispiga konsistensen och de vackra färgerna inte går förlorade.
Om du ska ha salladslök i en gryta så är ett tips att lägga i den strax före servering. Då håller sig den goda krispigheten och den fina gröna färgen. Det är lätt att skära och strimla salladslök så att du får fin garnering på din soppa, din wok, din sallad, osv. Koka den lätt – mycket lätt – som en primör. Servera med lite smör och lite salt. Det är allt som behövs. Det går att gratinera även den här löken, men i ett lite mindre format. Klassiskt recept - salladslök
Wok med strimlad biff, salladslök och mängder av vitlök och nymalen svartpeppar.
|