SÅ VÄLJER DU LÖK

  • Bra utbud året om
  • Lagrad lök ska vara hård och prasslig
  • Färsk lök ska vara spänstig
  • Leta efter hårda, spänstiga vitlökar
  • Blasten är bra för smaken

Eftersom lök tål att lagras så är utbudet gott året om. Undantaget kan vara tidigt på våren då den lagrade löken sjunger på sista versen och den färska ännu inte har skördats.

Urvalet växer

Löken i svenska butiker håller på att göra samma resa som tomaten. Det finns fler och fler sorter att välja på. Var glad för det och prova dig fram.

(Närodlad) svensk lök

Säsongen för gul lök och rödlök odlad i Sverige är från september till april. Övrig tid kan den importeras från Europa. Svensk purjolök finns vanligtvis från maj till november. Färsk knipplök hittar du under sommarmånaderna.

Hård och prasslig

Året om-löken du plockar i butiken ska vara hård och skalet ska vara torrt och prassligt, lite som papper. Löken ska gärna ha blasten på.

Helst blasten kvar

När lökar har skördats ska de helst få dö med blasten på. Då utvecklas smakämnena i själva löken på bästa sätt, utan att det tränger in luft eller andra föroreningar. Färsk lök med den goda, gröna blasten kvar är alltid ett bra val. den ska vara pigg och krispig – ungefär som nyskördade och välmående blommor.

Blasten är bland det finaste på löken.
– Joel Aronsson, Fäviken, Krakas krog, m fl

Konsten att välja vitlök

  • Kläm på vitlöken i butiken (oavsett vad någon säger). Dålig vitlök – uttorkad eller rutten – ger efter. En fräsch vitlöksklyfta är hård och spänstig.
  • Skalet runt vitlöksklyftorna (det som påminner lite om papper) får gärna ha rödrosa toner.

Vitlök med blast

Även vitlök utvecklar mildare, godare smaker om den får torka med blasten på. Om du brukar köpa flätor med vitlök på semestern vid medelhavet så gör du rätt i att fortsätta med det. Finsmakaren Joel Aronsson menar att den ”kapade” vitlöken du köper i butiken doftar fel.

Nya Zeelandlök

Vissa anser att Nya Zeeland, på grund av odlingsklimat och jordförhållanden, har världens finaste lök. Under sommarmånaderna händer det att den hittar ända till Sverige.

Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp