Övriga grönsaker - Aubergine
Övriga grönsaker

AUBERGINE

Auberginen finns i små och stora, spräckliga och enfärgade varianter från vitt till djupt lila, nästan svart. Den vita varianten är anledningen till att potatisväxten även är – eller åtminstone var – känd som äggplanta.

I Indien, Kina och runt Medelhavet används aubergine flitigt. Det vita fruktköttet behöver tillagas för att komma till sin rätt, men rätt tillagat är det väldigt gott och ger en fyllig konsistens i allt från pastasåser till röror.

Tänk på att det kan ta en stund att få auberginen att bli genomstekt. Halvrå aubergine är ingen rolig upplevelse.

Välja aubergine

Leta efter släta exemplar utan ljusbruna partier eller mjuka fläckar.

Om du ska göra moussaka: Välj extra tjocka och/eller extra långa exemplar som du kan skiva till bra sjok i långpannan.

Förvara aubergine

Behåll gärna originalförpackningen på. Material och utformning har förmodligen tagits fram för att innehållet ska hålla sig fräscht och ha så lång hållbarhet som möjligt.

Aubergine mår bäst när det är svalt, men inte kallt. Runt 8 grader är en bra temperatur.

Förbereda aubergine

När du ska steka aubergine, skär den i skivor eller tärningar – vilken form du föredrar – och salta en stund i förväg så att en del av vätskan dras ur. Då blir den fastare i köttet.

Saltet drar även ut den här grönsakens naturliga beska som annars kan dra ner smakupplevelsen.

Hur tillagar man aubergine?

Aubergine ska tillagas, och det gärna länge och långsamt så att den blir helt genomstekt. Du kan också ångkoka auberginen på kinesiskt vis, och låta den marineras efteråt. Eller svänga ihop en grekisk moussaka till söndagsmiddagen.

Gör en röra: Tack var sin simmiga konsistens blir ugnsbakad eller stekt aubergine en bra bas i röror som baba ganoush. Mixa din egen meze med vitlök, chili, spiskummin och tahini.

Ugnsbaka hel: Ett bra sätt att komma åt auberginens goda innanmäte är att baka den hel i ugnen. Stick några hål med en gaffel, lägg den på galler och sätt ugnen på medelhög värme så att inget bränns vid. Efter ca 45 minuter är auberginen genommjuk (känn efter) så att du kan snitta den och skrapa ut en nästan färdig "röra". Bara att smaksätta...

Stekt aubergine kan man med fördel använda både i grytor, som den klassiska grönsaksgrytan ratatouille, och i en fyllig tomatsås till pastan.

Ugnsstekt aubergine är god som den är: Dela grönsaken i kuber på cirka 2 x 2 centimeter och sprid ut dem på en plåt med lite olja, flingsalt och exempelvis färsk rosmarin. Baka i ugnen på ungefär 190 grader tills kuberna fått lite färg och är mjuka rakt igenom.

Ångkokt aubergine är ett kinesiskt tillbehör som helst ska göras på aubergine med tunt skal, men det går att ångkoka vanlig aubergine också. Det tar ungefär 15 minuter, och efter det lägger du den i en marinad av soja, risvinäger, vitlök och sesamolja. Låt dra en stund innan den får smälta i munnen.

Fritera din aubergine. Skär den i skivor på tvären eller längden och fritera. Hur man friterar ser du fritera.

Servera aubergine

Aubergine ser inte så rolig ut, den blir lite grådaskig i färgen när den tillagas. Låt färska örter som mynta och bladpersilja göra ett bättre första intryck.

En röra på aubergine är inte heller så vacker att se på. Snygga till den med en nypa paprikapulver och några droppar fin olivolja som skimrar i grönt.

Tomat trivs med aubergine och ger även lite färg.

Klassikern

Aubergineröran Baba ganoush med vitlök, chili, spiskummin och tahini. Perfekt meze med en bit gott bröd.

 

Hur uttalar man aubergine? (20,7 MB)

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp