Övriga grönsaker - Avokado
Övriga grönsaker

AVOKADO

Den päronformade avokadon växer på träd och skördas omogen, precis som bananer. Från oktober till mars kan vi få frukter från Medelhavet, resten av året har de rest betydligt längre.

Den härligt feta och nyttiga avokadon gör sig utmärkt ihop med alla sorters citrusfrukt, mango och gärna med ett sting från tabasco eller färsk chili. Bacon, rökt fisk, vinäger och rödlök kommer också väldigt bra överens med avokado.

Välja

Köp omogna avokador: Ett tips från proffsen – som måste hantera den här frukten/grönsaken i stora mängder i ett kök – är att du köper den i ett tidigt stadium av mognadsprocessen (om du inte råkar befinna dig i ett land där den mognar på träden). Linda in i tidningspapper om du vill ha en jämnare, säkrare process. Då kan du njuta av dem vartefter de når sin höjdpunkt.

Avokadotricket sägs vara bra om du är ute i sista sekund: Om knoppen längst ut på fästet lossnar lätt ska avokadon vara mogen. Professional Secrets lovar att återkomma med ett utlåtande om den här metoden när vi har petat klart.

Fryst avokado fungerar relativt bra, bland annat beroende på den höga fetthalten. Även fryst avokadoröra, guacamole (den äkta varan som i princip bara innehåller just avokado – läs etiketten noga), kan vara ett dugligt alternativ.

Förvara

Har du köpt omogen avokado, lägg den bredvid tomater eller äpplen i rumstemperatur så att den utsätts för etylengas och mognar fortare.

Efter skörd är det bara en tidsfråga innan grönsaker har använt upp sitt begränsade förråd av vatten och näring. Det du siktar på vid förvaring är att sakta ner processen och begränsa förlusten av vätska. Men först måste avokadon mogna.

Sakta ner i kylen: Avokador som har legat framme och mognat blir snabbt övermogna och dåliga. Ett sätt att lugna ner processen är att lägga in dem i kylen. Det ger dig några dagar till.

Förbereda

Det vanligaste sättet att kontrollera om avokadon är mogen är att trycka lätt i stjälkänden. När den är mjuk är det dags att öppna avokadon, och lätt att få bort skal och kärna.

Skär avokado: Halvera frukten på längden. Kläm ut kärnan och skär bort skalet vid ändarna. Nu är det lätt att dra av skalet och skära avokadon i skivor, klyftor eller tärningar.

Så fort du har öppnat avokadon börjar köttet oxidera och blir tråkigt brunt. Droppa lite citron över så håller det sig bättre. Gör du en röra som guacamole, låt kärnan ligga i röran tills du serverar så går oxideringen långsammare.

Hur tillagar man avokado?

En perfekt mogen avokado är utmärkt att äta som den är med några droppar citron/lime, en god olivolja och lite flingsalt. Men den gör sig också bra i sallader, soppor, som guacamole, i en fyllig dressing – eller grillad.

Marinera avokado: Skala och dela avokadon i klyftor. Blanda limesaft, olivolja, chili och salt och lägg klyftorna i marinaden. Låt dem ligga en stund och servera med färsk koriander som förrätt eller tillbehör.

Gör en klassisk räksallad, men tärna den obligatoriska avokadohalvan och blanda med mango, chili och färsk basilika, till exempel.

Bjud på avokadosoppa: Värmd avokado blir ett milt och krämigt inslag i en soppa eller pastasås. Crème fraîche, vitlök och chili ger en extra smakskjuts.

Grillad avokado får en god, eldad ton. Dela avokadon och lägg den med snittytan ner på grillen. Servera direkt.

Avocadoröror, som till exempel guacamole, ger smak och skön textur till allt från drinktilltugg och sallad till wraps och tacos.

Godaste avokadodressingen: Ta 1/2 avokado, 1/2 dl olivolja, 1/2 dl vatten, 2 msk vitvinsvinäger, en skvätt citron, 1 vitlöksklyfta, 1 tsk dijonsenap, svartpeppar och salt. Mixa och servera till en rejäl grönsallad.

Servera

Det största hotet mot avokadon är oxideringen. Skär upp den sist och skvätt lite citron eller lime på.

Gröp ur avokadon med sked för snygga bitar.

Om du gör en avokadoröra, låt kärnan ligga i röran tills det är dags att äta.

Guacamolen är inte alltid så vacker. Lägg den i en fin skål, garnera med fina tortillachips och/eller färska kryddor, t ex koriander.

Klassikern

Guacamole, den mexikanska avokadoröran med tomat, lök, vitlök, lime, chili och färsk koriander. snåla inte med sältan och syran.

 

 

Hur uttalar man avokado? (20,8 MB)

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp