Övriga grönsaker - Brytbönor
Övriga grönsaker

BRYTBÖNOR

Brytbönor blir långa och kraftiga. Om de skördas tidigt och är mindre och sprödare kallas de för haricots verts. Vaxbönor är samma växt men med en annan, gulblek, färg.

Även ”gröna bönor” förekommer (vilket är vad haricots verts betyder på franska).

VÄLJA BRYTBÖNOR

Baljorna äts hela och därför behöver du tänka på att de också ska se bra ut på tallriken. Färgen ska var djupt grön, skalet kan vara lite grovt (men fortfarande gott) på större exemplar.

Räkna med att behöva skära bort lite skönhetsfläckar och med att behöva rensa bort en del fulare exemplar. (Hur ”perfekta” brytbönorna behöver vara till utseendet beror lite på vad du ska göra med dem. Räkna t ex med att de kommer få färg och yta i en wok eller sauteuse.)

Vaxbönor har en aningen smörigare smak och konsistens än sin gröna släkting.

FÖRVARA BRYTBÖNOR

Förvara gärna brytbönor i en plastpåse som håller dem fuktiga. De ska klara uppåt en vecka i kylen och kan piggas upp med isvatten. I papperspåse går också bra, men förutsätter en inte alltför torr plats.

Lätt förvällda brytbönor går bra att frysa in.

FÖRBEREDA BRYTBÖNOR

De köttiga baljorna har små frön och äts hela, men ansa dem före tillagning genom att skära bort ändarna – men bara så lite som möjligt om bönorna ser fina ut.

Brytbönor som har tappat spänsten kan piggna till av ca en timme i isvatten.

HUR TILLAGAR MAN BRYTBÖNOR?

Brytbönor tjänar på tillagning, men grundtipset är att det inte får gå så långt att de tappar sin spänst och sitt tuggmotstånd.

Haricots verts är spädare och kan ätas råa eller med ett minimum av tillagning.

Smaken är nötig, men kan vara mycket mild. Smaka upp brytbönor, haricots verts och vaxbönor med salt, smör, olivolja, en god vinäger, svartpeppar, osv.

Koka dem mjukare – men inte mjuka – i lättsaltat vatten. Det tar bara några minuter.

Såväl brytbönor, haricots verts som vaxbönor passar perfekt till att tillagas under kort tid på hög värme i en wok eller sauteuse. Stora brytbönor kan behöva kokas hastigt innan – men oftast inte.

Krångla inte till det. De här bönorna är vackra att se på och kan kokas, stekas och ugnsstekas och blir ett gott tilltugg till alla kött- eller fiskrätter.

Även en snabb tur på grillen kan fungera. Grillade och stekta brytbönor blir godare av en lite bränd och smakrik yta.

Lite brytbönor, haricot verts eller vaxbönor gör en sallad matigare.

Brytbönor, skärbönor och även sugarsnaps är ofta utbytbara i recept.

SERVERA BRYTBÖNOR

Brytbönor är populära i proffsköket eftersom de är enkla att handskas med, uppskattas av de flesta och blir fina på tallriken.

Tänk på att den ganska milda och goda, nötiga smaken tjänar på lite hjälp av fett och salt.

Brytbönor (men även släktingarna, till exempel sugar snaps och skräbönor) passar bra lätt ångkokta när du bjuder på indonesisk sallad med jordnötsdressing, gado gado.

KLASSIKERN

En av stjärnorna i en äkta sallad nicoise.

 

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp