Övriga grönsaker - Fänkål
Övriga grönsaker

FÄNKÅL

Ordet ”krispig” måste ha kommit till för att beskriva nyskördad fänkål. Den vita knölen med gröna stjälkar och en sky av fänkålsdill upptill är som fräschast på sommaren. Senare på säsongen blir den lätt lite seg och svårtuggad och gör sig bäst om den fått sjudas, bräseras eller ugnsbakas ett tag.

Fänkål har en tydlig lakritssmak som gör sig utmärkt med apelsin, citron och fisk. En bra grundtanke är att antingen inte tillaga den alls, eller att tillaga den länge. Mellanläget gör den bara seg.

Modellen du oftast hittar i en svensk butik kallas även "knölfänkål" på grund av, just det, knölen av tjocka stjälkar precis där den sticker upp ur marken (knölen är alltså ingen lök).

Välja fänkål

Leta efter släta, spänstiga exemplar utan fåror och fläckar. Övermogen fänkål blir träig och trådig.

Ett bra tecken är att "dillbladen" på den gröna stjälken ser pigga ut.

Förvara fänkål

Behåll gärna originalförpackningen på. Material och utformning har förmodligen tagits fram för att innehållet ska hålla sig fräscht och ha så lång hållbarhet som möjligt.

Fänkålen mår bäst när det är svalt, 5-10 grader ungefär. Ett spänstigt exemplar kan överleva några veckor i grönsksfacket i kylen.

Förbereda fänkål

Har du hittat ett exemplar med fänkålsdill på, spara dillen och använd den som dekoration på maten eller i salladen.

Dela fänkålen på längden så att du kommer åt att rengöra den ordentligt.

Stammen går också bra att äta om man hyvlar den tunt med en mandolin eller bakar/kokar den mjuk.

Hur tillagar man fänkål?

Fänkål kan vara allt från tunt hyvlad rå sallad till ugnsbakade eller stekta halvor eller klyftor. Den fina lakritssmaken kommer också till sin rätt ångkokt eller i en fisksoppa.

Krispig fänkål får du om du hyvlar grönsaken tunt, exempelvis med en mandolin, och lägger fänkålen i iskallt vatten i minst 20 minuter. Perfekt i salladen.

Byt ut vitkålen i coleslaw mot fänkål så får den en helt ny smak av lakrits.

Du kan även göra med tunt skivad fänkål som du gör pressgurka. Låt den ligga ett tag och vätska sig i salt, socker och ättika så att den blir både krispig och smakrik – och passar till det mesta. Läs mer om att pickla grönsaker.

Ugnsbaka fänkål i skivor eller klyftor med andra grönsaker och rotfrukter. Sprid ut dem på en plåt, ringa olivolja över och baka i 200 grader 30-45 minuter beroende på storlek.

Långsamt stekt fänkål får en härlig smak. Använd mycket smör och avsluta med att karamellisera fänkålen med lite socker som får smälta i pannan. Getost är fruktansvärt gott till.

Så ångkokar du fänkål: Att koka i vattenånga är mer skonsamt mot grönsaker än att sänka ner dem i kokande vatten. Med den här metoden får du fänkål med lite tuggmotstånd och med mer av smaken (doften!), färgerna och nyttigheterna kvar. Det finns speciella ugnar för ångkokning. Du kan även göra din egen ånglösning med en rymlig kastrull med lock, lite kokande vatten i botten och ett durkslag.

  • Skär fänkålen i jämnstora, vackra klyftor.
  • Ångkoka i ca 10 minuter, beroende på bitarnas storlek.
  • Låt rinna av före servering.

Fänkål i fisksoppa: Låt lagom stora soppbitar av fänkål fräsa med löken. Saffran, vitlök, timjan och apelsin passar också bra i soppkoket. En nypa chiliflakes också, om du vill ha lite hetta.

En del av de goda smakämnena försvinner när fänkålen värms upp. Därför är det vanligt att man bättrar på smakerna med fänkålsfrön och/eller hackade fänkälsblad. De senare tillsätter du i slutet av koket.

Servera fänkål

Använd gärna fänkålens små, dill-liknande blad till garnering.

Klyftor eller skivor av fänkål är inte bara gott, det ser bra ut på uppläggningsfatet också.

Tunt skivad fänkål, med eller utan en enkel dressing eller inläggning, sprider en fräsch doft över hela tallriken.

Klassikern

Fänkål har sin givna plats i den sydfranska vitlöksdoftande fisk- och skaldjurssoppan bouillabaisse.

 

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp