MajsPrecis som kronärtskocka är majs en kraftig ört. Majskolven utvecklas efter pollineringen och en kolv kan bestå av flera hundra majskorn. I det mexikanska köket dyker majsen upp som mjöl i tortillas och tacos, och i Italien äter man grovmalen majs, mer känd som polenta.
Majs hör till de grönsaker som snabbt förlorar spänst och smak efter skörd. Djupfryst majs kan vara ett bättre val än färsk majs som har legat länge i butiken. Burkmajs är däremot aldrig ett roligt val. Välja majsEtt bra tips är att köpa ett ordentligt lager nyskördad, svensk majs under september och oktober. Koka den snabbt, kyl ner och frys in så har du god majs hela vintern.
Majskornen ska sitta tätt och bukta ut. När de börjat skrumpna ihop är majsen gammal. |
|
Förvara majsLägg alltid majsen i kylen. I rumstemperatur omvandlas sockret i majsen till stärkelse mycket fortare, och när det händer blir majsen seg.
Behåll bladen på majskolvarna så håller de sig bättre i kylen. Har du köpt mycket majs? Koka kolvarna snabbt, kyl ner dem och frys in, eller skär loss majskornen först innan du fryser in dem. Förbereda majsTa bort bladen och borsten som omger själva majskolven.
Skär bort stjälken och – om du ska servera hela majskolvar – toppen, så att majshållarna får fäste. För att skära bort majskornen från kolven, skär av ändarna och ställ kolven på högkant. Sedan är det lätt att ”skala av” kornen med en vass kniv. |
Hur tillagar man majs?Majs är en mild grönsak. Var inte rädd att smaka upp den med smör, salt och/eller en lite bränd yta.
I början av majssäsongen är kokt majs med smör alldeles tillräckligt gott. Sedan kan man gå över till att grilla den, prova smaksatta smör, göra majssoppa eller steka majsplättar. Man kan också äta majskorna råa eller råstekta i sallad. Koka majskolvarna i vatten i ungefär 7 minuter. Låt dem ånga av på en släng. Salta efteråt. Detta gäller oavsett hur du tillreder majs, den blir hårdare i konsistensen om saltet tillförs tidigt. Gör ett gott smör till kokt majs. Några förslag:
En majssoppa är krämig och värmande. Låt en tesked garam masala fräsa med löken så blir den lite indisk. Grillad majs får lite mer karaktär. Lägg kolvarna råa på grillen eller koka dem snabbt innan du penslar olja på och ger dem grillyta. Och salta efteråt... Majsplättar på hela korn blir en god vegetarisk lunch eller ett mättande tillbehör. Bladspenat och crème fraîche sätter smak på smeten. Servera majsDen vackert gula majsen lyser upp det mesta, långkokt chili till exempel.
Kokar du majskolvar, stapla dem i generös trave. Det är snyggt. En mindre bit grillad majskolv – ungefär en tredjedels kolv – ger grilltallriken karaktär. Klassiker - MajsNyskördad kokt majskolv med smör och flingsalt.
|