Sjökorall/Glasört/Havsfänkål

Om namnet I: Den här växten, som kan påminna om en fetknopp eller om en grön sparris i miniatyr, är ingen korall och inte heller närmare släkt med fänkål. Den är en ört som trivs där havet möter land och där den sprayas av saltvatten.

Om namnet II: Även havskorall, sjöfänkål och salicorne förekommer. På engelska har den ännu fler namn, men är mest känd som samphire – vilket även förekommer på svenska. I det franska köket säger man salicorne eller haricot de mer (”havsbrytböna”).

Om namnet III: En botaniker med koll hade förmodligen sagt glasört.

Om namnet IV: Saltört, som också växer vid havet, är en annan växt.

Tänk på

Sjökorall är sprödast, grönast och godast under den varmare delen av året. Den du tillfälligtvis hittar i svenska butiker importeras ofta från Frankrike.

Flera sorters sjökorall går att äta. Den är alltid köttig och grön, men kan se lite annorlunda ut beroende på vid vilket hav, på vilket underlag och på vilka breddgrader den växer. Vissa är köttigare och saftigare, andra har en mer koncentrerad smak.

Hur lagar man sjökorall/glasört/havsfänkål?

Sjökorall har en tydlig sälta och smakar hav. Vissa sorter har en koncentrerad arom som påminner mycket om fänkål.

Den kan ätas rå, framför allt tidigt på sommaren då den är som sprödast. Men den är ofta så salt att hastig blanchering (ett dopp – ca en halv minut – i kokande vatten) förhöjer smakupplevelsen.

För att bevara krispigheten ska sjökorallen ner i ett is-bad direkt efter blanchering.

Du kan även steka sjökorall som den är. Och genom att låta en matsked vatten dunsta i pannan får du till blancheringseffekten.

Sjökorall är god inlagd, eller helt enkelt serverad med lite vinäger.

En kvist av den här dekorativa, salta växten lär även fungera utmärkt i en dry martini i stället för den vanliga oliven.

Sjökorall tillför maten vacker grön färg, krispig textur och en god, salt accent. På grund av sin smak av hav passar sjökorall perfekt som tillbehör till fisk, men även till kött, till baljväxter (där den bl a tillför krispighet) och i sallader.

Tänk på att du kan hålla igen på saltet om din rätt innehåller sjökorall.

Klassikern

Sjökorall stekt i olivolja och vitlök, med en skvätt citron. Eller som garnering på en perfekt tillagad bit fisk.

glasört havsfänkål sjökorall

sjökorall glasört havsfänkål
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp