SugarsnapsTrots förnamnet ”sugar” så är det här inte samma sak som sockerärtor. Sugarsnaps är en korsning mellan sockerärter och märgärter. De är lika de tidigare i storlek och sprödhet, men de är mer lika de senare i tjocklek.
Smaken är söt och munkänslan krispig. Välja sugarsnapsSugarsnaps är läckra, men relativt ömtåliga. Nyskördade, lokala exemplar börjar tappa spänsten efter bara en dag i grönsaksdisken. Den söta smaken må vara oförändrad, men det är ju den krispiga och fräscha munsbiten man vill åt.
Om du köper dem i påse, titta en extra gång så att alla är pigga i konsistensen och klargröna i färgen. |
|
Förvara sugarsnapsSugarsnaps torkar snabbt ut och brukar bara klara några dagar i kylen. Ät dem helst samma dag som du köper dem.
Behåll dem i originalförpackningen för bästa möjliga uthållighet. Förbereda sugarsnapsSkölj sugarsnaps i kallt vatten och, om det behövs, skär av det ofta minimala fästet vid ena änden.
Ett lite längre bad i isvatten kan liva upp trötta exemplar. Hur tillagar man sugarsnaps?Sugarsnaps kan ätas råa – eller ska tillagas så lite som möjligt. De tappar snabbt sin goda, krispiga konsistens.
Bästa lösningen för sugarsnaps är varsam ångkokning eller hastig tillagning på hög värme, till exempel i en wok eller slungade i en sauteuse. Hur du än gör kommer de mista något av sin fina färg. I de flesta recept kan sugarsnaps ersättas med brytbönor och även skärbönor, även om dessa kräver lite längre tillagning. Servera sugarsnapsOm du har piggat upp ärtorna med isvatten, se till att ha torkat dem innan de hamnar på tallriken.
Klassiker - SugarsnapsSom tillbehör när du lagar klassisk svensk husmanskost som saknar något grönt och fräscht som väcker aptiten.
|