Övriga grönsaker - Zucchini
Övriga grönsaker

ZUCCHINI

Zucchini är numera det vanligaste namnet för squash, courgette eller sommarpumpa. Grönsaken hör till arten pumpa inom familjen gurkväxter. Den gröna eller gula avlånga grönsaken skiftar i storlek från en till tre decimeter – ännu större passar bättre som skrytobjekt än som mat.

Zucchini är pluralformen av zucchino, så tillagar du bara en squash är det faktiskt en zucchino du tänker bjuda på.

Smaken är neutral och köttet fast, vilket gör zucchinin till en användbar råvara. Den behöver dock lite tillagning för att bli riktigt intressant. Friterad eller fylld och ugnsbakad zucchiniblomma är en delikatess kring Medelhavet.

Välja zucchini

Zucchinin ska vara slät och spänstig, nästan som en gurka.

Se upp för riktigt stora zucchini, som kan bli träiga och tråkiga i smaken.

Dekorativa, ofta flerfärgade zucchinis och pumpor ska inte ätas eftersom de kan innehålla ett växtgift.

Förvara zucchini

Zucchinin är ganska tålig, ett nyskördat exemplar klarar sig minst en vecka i svalen.

Förbereda zucchini

Om du ska tillaga stora mängder zucchini kan du skära upp den i förväg och förvara den i en plastpåse i kylen.

Hur tillagar man zucchini?

Det går att äta zucchinin rå, till exempel tunt skivad eller finstrimlad i en sallad. Men den milda smaken kommer fram mycket bättre om du tillagar den.

Riv till zucchiniplättar, stek, grilla, ugnsbaka, bräsera, koka eller fritera.

Stekt zucchini är självklart på mezeborden vid Medelhavet. Häll ordentligt med olivolja i pannan och stek tunna skivor eller tjocka stavar, beroende på vilket tuggmotstånd du vill ha.

Gör vegetariska plättar: Riv zucchini, salta och låt stå en timme. Krama ur vätskan och blanda rivet med fetaost/halloumi, peppar, dill/mynta, vetemjöl och ägg. Blanda och stek gyllenbruna plättar i olivolja.

Grilla zucchini! Skär den längs med eller snett i skivor så att du får lite yta att göra grillränder på. Lägg den på grillen. Om du vill ha mer smak på grönsakerna, ta den varma zucchinin och låt den eftermarineras i en vinägrett på balsamvinäger.

Ugnsbaka zucchini tillsammans med andra grönsaker på en stor plåt. Ringla över olja, strö över havssalt och låt dem stå i ugnen på 190 grader i 30-40 minuter.

Laga snabbmiddag: Koka pasta. Stek zucchini. Rosta pinjenötter. Riv parmesan. Blanda ner pesto och zucchini i pastan, strö parmesan och rostade pinjenötter över.

Kokt zucchini ger en egen mjuk men sammanhängande konsistens och mild smak i grytor och röror, som ratatouille.

Friterad zucchini – och zucchiniblomma – är en delikatess. Läs om fritering här.

Så bräserar du zucchini och lockar fram smakerna: Skär i jämnstora bitar och bryn i smör och/eller olja. Tillsätt lite vätska – till exempel vatten, buljong, vin, öl – och koka ner tills zucchinin är genomkokt. Det ska vara struktur och tuggmotstånd kvar.

Servera zucchini

Tänk på att den här grönsaken finns i flera färger som kan göra presentationen på tallriken mer spännande och aptitlig. Något du kan utnyttja.

Lätt kokt eller ångkokt zucchini – eller någon besläktad grönsak i gurkfamiljen – är en klassisk ingrediens om du bjuder på en matig indonesisk sallad med jordnötsdressing, gado gado.

Klassikern

Ratatouille, fransk grönsaksröra med zucchini, aubergine, tomat, lök, paprika, timjan och vitlök. Filmen Råttatouille som fått sitt namn av rätten ger en utmärkt inblick i det professionella köket. Se den!

 

Hur uttalar man zucchini? (21,4 MB)

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp