SÅ FÖRBEREDER DU POTATIS

  • Skala försiktigt eller inte alls.
  • Skär – eller skala – bort gröna fläckar.
  • Sköljd potatis ska tillagas

Potatis man köper nuförtiden är nästan alltid tvättad. Du behöver inte skala den. Det är bara onödigt eftersom både smaker och nyttigheter försvinner. Det räcker att skölja den och putsa bort eventuella fläckar.

Konsten att skala potatis

Vitaminer och andra nyttiga ämnen i potatisen sitter precis under skalet. Om du skalar den före tillagning, se till att göra det så tunt som möjligt.

Skär bort gröna fläckar

Fläckar av grönt på potatisen är tecken på att den har utsatts för ljus och att det giftiga ämnet solanin kan ha bildats. Skär bort eventuella gröna fläckar på djupet. När potatisen skimrar i grönt är det oftast ingen fara alls, men ta några extra tag med potatisskalaren för säkerhets skull.

Tillaga sköljd potatis

Potatis som du har sköljt ska du också tillaga inom kort. Sköljningen kan ha satt igång processer som gör potatisen olämplig att äta.

En vass kniv

Att skala potatis är inte en höjdpunkt när du lagar mat. Men att ha en riktigt vass kniv när du skär upp potatisen gör arbetet betydligt mer tillfredsställande. Akta fingrarna, en god teknik är att "styra" knivens blad med knogarna och/eller naglarna med handen som håller i råvaran.

 

Förbereda potatis PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp