Så förvarar du potatis

  • Mörkt svalt och inte för torrt.
  • Gärna i en källare. Gärna i jord.
  • Mellan 4 och 7 grader.
  • Behåll leverantörens påse på.
  • Undvik äpplen.

Grundtipset när du förvarar potatis är: Mörkt, svalt och inte för torrt.

Behåll påsen på

Potatis säljs ofta i påse, av papper eller porös plast. Behåll gärna originalförpackningen på. Material och utformning har förmodligen tagits fram för att innehållet ska hålla sig fräscht och ha så lång hållbarhet som möjligt.

Mörkt och svalt

För att inte potatisen ska börja gro – och för att det giftiga ämnet solanin inte ska bildas – så ska potatis inte utsättas för ljus. Temperaturen ska vara källarsval. Egentligen är en mörk källare eller ett skafferi bättre än kylen.

Gärna under jord

Potatis och andra rotsaker mår som allra bäst under jorden där de hör hemma (det är därför du ska förvara dem mörkt, svalt och inte för torrt). Om du har möjlighet ska du därför förvara dem i luftiga lådor med vanlig jord som emballage, till exempel i en jordkällare. Då går de i dvala och kan överleva en hel, lång vinter.

För kall potatis

Potatis som har förvarats för kallt beter sig annorlunda när du tillagar den, till exempel när du steker den i en panna. Den blir fort brun och läcker vätska.

Mellan 4 och 7 grader

Potatisens smak, konsistens och näringsämnen håller sig bäst inom det här temperaturspannet. För låga temperaturer gör potatisen söt.

Skilj på rotsaker och grönsaker

Gröna blad och grönsaker som växer över jord förbrukar sitt vattenförråd och sin näring betydligt snabbare än rotfrukter – som potatis – som kan sägas vara i dvala. Förvara dem i olika lådor i kylen.

Om du förvarar potatis för varmt så kommer den att tappa både vätska och vitaminer. Groddar är ett tecken på att den här processen har kommit igång.

Ömtåligare än du tror

Det brukar vara avokado som kunderna klämmer sönder i livsmedelsbutiken, men även potatis är känslig för beröring. Fläckar under skalet kan vara tecken på att den behandlats ovarsamt.

På hösten och våren kan du förvara potatis utomhus – men den ska inte utsättas för ljus. Täck över potatisen och säkerställ att temperaturen håller sig över 0 grader.

Undvik äpplen

Förvara inte potatis i närheten av äpplen. De släpper ifrån sig etylengas som gör att potatisen börjar gro.

Förvara potatis PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp