Ugnsstekt potatis PS

SÅ TILLAGAR DU POTATIS

  • Koka potatis rätt.
  • Lär dig teknikerna.
  • Tillaga för smak och textur.
  • Bara varm och nykokt potatis till mos.
  • All mjölig potatis är bakpotatis.

Vår favoritknöl behöver tillagas för att komma till sin rätt. Den kan kokas, stekas, friteras, ugnsbakas och sprida sin milda, lite nötiga smak i gratänger, soppor och grytor. Smaken är mild, men en förklaring till potatisens popularitet kan vara att den bjuder på tillfredsställande umami.

Kokt potatis är en del av vårt kulturarv och helt oumbärlig både till köttbullar med len gräddsås och varsamt kokt torsk med sting av pepparrot. Vi tar den först:

Konsten att koka potatis

Om du ska äta potatisen hel, välj en fast sort. Om du ska göra mos, puré eller pressa potatisen, välj en mjölig.

  • Använd en lagom stor gryta, potatisen ska täcka botten. Häll på vatten så att det precis täcker potatisen.
  • Salta (1 tsk salt per liter vatten) och koka upp på högsta läget. Använd lock.
  • Skruva ner värmen när vattnet kokar.
  • Det ska koka, men inte stormkoka. Räkna med ca 20 minuter.
  • Potatisen är klar när du sticker den med en sticka, kniv eller gaffel och inte upplever något motstånd.
  • Tänk på att välja ut potatisar med samma storlek – eller dela på stora potatisar –när du ska koka dem, så att de blir färdiga samtidigt.

Läs mer om konsten att koka potatis

Fast potatis till vad?

Fast potatis lånar sig till många olika tillagningssätt och tekniker. Poängen är ofta att den ganska oansenliga knölen ska få en smakrik yta och mer spännande texturer.

Ugnsstekt klyftpotatis 

Den här metoden ger en fin yta och lite tuggmotstånd. Om potatisskalet inte är väldigt grovt, behåll det på. Skär potatisarna i klyftor, ringla över lite olivolja och baka dem i ugnen på cirka 200 grader i ungefär 30 minuter. En kvist timjan eller rosmarin kan också få vara med.

Läs mer om konsten att ugnsrosta grönsaker.

Gör egna pommes frites

Det är inte svårt, det blir härligt frasigt och allt du behöver kunna är konsten att fritera

Bjud på friterade potatisskal

Se till att potatisen är ordentligt tvättad. Skala bort lite mer än själva skalet med en vass kniv. Fritera sedan skalbitarna och servera dem som drinktilltugg, till exempel med en klick smetana och lite löjrom.

Gör hasselbackspotatis

  • Skala potatisar och skär dem i skivor, men inte hela vägen igenom. Ett tips är att lägga potatisen i en träslev och stanna där sleven tar emot.
  • Baka dem i ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter.
  • Pensla potatisarna med smör, strö över ströbröd och sätt in dem i ugnen 20 minuter till.

Råstek potatisen

Skär den i tärningar och stek tillsammans med andra rotfrukter, till exempel. Eller gör en råraka: Riv potatis. Salta, peppra, blanda om och sprid ut en klick potatis till ett tunt lager i en het stekpanna med ordentligt med smör. Njut med syrlig gräddfil, salt löjrom och finhackad rödlök.

Blanda till en potatissallad

Koka potatisen (utan att överkoka, håll ett extra öga). Välj mellan krämiga varianter – gärna med dijonsenap – eller slå över en vinägrett på den varma potatisen och skiva ner lite vår- eller purjolök. Färska kryddor som bladpersilja, oregano, timjan och salvia är gott att ha i.

Älska färskpotatis längre

När den första ”färskpotatisfebern” har lagt sig och du har bjudit på kokt färskpotatis med dill och smör tillräckligt många gånger, gör en potatissallad av hela små potatisar, eller rosta dem i ugnen för att få fram mer koncentrerad sötma.

Prova papas arrugadas

Små potatisar får koka i lite vatten med väldigt mycket salt tills vattnet har dunstat. Kvar blir rynkiga potatisar med massor av smak. Doppa dem i en het röd eller grön sås: mojo rojo eller mojo verde. Receptet kommer från Kanarieöarna och det salta vattnet var ursprungligen havsvatten.

Glöm inte rösti

Bjud hungriga vänner på schweizisk potatiskaka. Grovriven potatis som tillagats i ugn med purjolök och ägg håller gästerna mätta hela kvällen.

Potatis i soppa och gryta

Tärna potatisen och låt den koka med i grönsakssoppan eller gulaschen. En fast sort behåller formen även om den får koka ett tag.

Mjölig potatis till vad?

Mjölig potatis känns lite mindre glamorös än sin fasta och formbara släkting, men med rätt tekniker bjuder den på massor med smak och lena konsistenser.

Potatisgratäng är aldrig fel

Du kan göra gratäng på vilken potatissort som helst, men med en mjölig får du en mer hållfast kaka (det heter ju även ”potatiskaka”). Tänk så här:

  • Skär potatisen i skivor eller i stavar som blir fortare genomkokta.
  • Använd enbart mjölig potatis eller blanda med rotfrukter.
  • Ta grädde och vitlök efter smak.
  • Gör en stor sats – den blir ännu godare dagen efter.

Alla äter potatisgratäng.
– Per Renhed , F12 m fl

Mjölig potatis till bakad potatis

Bakpotatisar i din livsmedelsbutik är ofta överdrivet stora. Välj gärna en något mindre sort i stället, bara den är mjölig. Stick hål, vira in i aluminiumfolie och baka på 225 grader tills inkråmet är mjukt och mjöligt. Dränk det i smör och fyll på med andra goda smaker; skagenröra är bara en bland många röror.

Till mos, puré och stomp

För att enkelt få till en massa eller ett mos av potatis så behövs en mjölig sort. Mos är mosad potatis med smör och mjölk. Puré är finfördelad med mycket smör. Stomp är en brutalvariant av mos som ofta även innehåller mjukkokta rotfrukter. Tänk på att alltid göra mos, puré och stomp av nykokt potatis som är varm. Annars får du ett klister.

Säg omelett

Gör en potatisomelett på italienska eller spanska; en frittata eller tortilla.

  • Stek den skivade potatisen i olivolja först så att den får lite färg.
  • Låt hackad gul lök fräsa med mot slutet.
  • Blanda ägg, mjölk, salt, peppar och eventuellt riven parmesan och häll det i pannan.
  • (Paprika, stekt svamp eller spenat är också gott i omeletten.)
  • Låt omeletten ”stanna” i kanterna innan du gräddar den i ugnen på cirka 160 grader i ungefär 30 minuter.

Gör en slät potatissoppa

Till exempel vichyssoise, en klassisk fransk potatissoppa med purjolök. Passera soppan genom en sil för ett perfekt resultat. Ett par potatisar blir bra redning i de flesta grönsakssoppor som ska mixas; broccoli-, blomkåls- eller rotfruktssoppa, till exempel.

Ännu mer potatis

Potatispaj är en mild och nötig delikatess, perfekt till kallskuret. Räkna med ungefär 8 potatisar till skalet och lika många till fyllningen. Servera den med exempelvis spenat- och hasselnötspesto med basilika och västerbottensost.

Blanda potatis i brödet

Kokt, kall och helst mjölig potatis som blivit över gör bröd saftigare.

Släng i grytan

Låt mjölig potatis koka med i grytan som vilken rotfrukt som helst. Den suger åt sig smakerna bättre än fast potatis. Om den kokar länge faller den isär och du får en simmigare, matigare gryta.

Dela sida med andra
Köp