Fast potatisFast potatis innehåller mer vatten och mindre stärkelse än mjölig potatis. Det gör att den fortfarande håller ihop när den värms upp, trots att uppvärmningen gör att stärkelsen stelnar och torrsubstansen – det som inte är vatten i potatisen – expanderar.
Välj fast potatis i alla sammanhang där du vill att potatisen ska hänga ihop; kokt, friterad, råstekt eller ugnsbakad. Några fasta sorter är Bintje, Asterix, Viktoria, Maria, Annabelle, Annika, Hertha, Nicola, Sava, Ukama och Ditta. De allra flesta undviker fast potatis när de ska tillaga mos eller puré. Men det finns kockar som hävdar att fast potatis ger det bästa, och framför allt mest släta, moset. Det rör sig alltså – som så mycket annat här i livet – om en smaksak. Prova dig fram. Potatis man köper nuförtiden är nästan alltid tvättad. Du behöver inte skala den. Det är bara onödigt eftersom både smaker och nyttigheter försvinner. Välj ekologisk potatis, skölj den och putsa bort eventuella fläckar. |
|
Bra att veta om fast potatisFör att potatisen inte ska börja gro – och för att det giftiga ämnet solanin inte ska bildas – så ska den inte utsättas för ljus.
Potatisens smak, konsistens och näringsämnen håller sig bäst om temperaturen är mellan 4 och 7 grader. För låga temperaturer gör potatisen söt. En källare eller ett skafferi ger perfekt förvaring. Potatis som du har sköljt ska du också tillaga inom kort. Sköljningen kan ha satt igång processer som gör potatisen olämplig att äta. Hur tillagar man fast potatis?Fast potatis kan kokas, stekas, friteras, ugnsbakas och sprida sin milda, lite nötiga smak i gratänger, soppor och grytor. Där du vill att potatisen ska ha lite tuggmotstånd och hålla ihop, väljer du fast potatis.
Kokt potatis är en del av vårt kulturarv och helt oumbärlig både till köttbullar med len gräddsås och varsamt kokt torsk med sting av pepparrot. Lär dig konsten att koka potatis:
Tänk på att välja ut potatisar med samma storlek – eller dela på stora potatisar – när du ska koka dem, så att de blir färdiga samtidigt. Ugnsstekt klyftpotatis får en fin yta och lite tuggmotstånd. Om potatisskalet inte är väldigt grovt, behåll det på. Skär potatisarna i klyftor, ringla över lite olivolja och baka dem i ugnen på cirka 200 grader i ungefär 30 minuter. En kvist timjan eller rosmarin kan också få vara med. Gör egna pommes frites: Det är inte svårt, det blir härligt frasigt och allt du behöver veta finns här. Bjud på friterade potatisskal: Se till att potatisen är ordentligt tvättad. Skala bort lite mer än själva skalet med en vass kniv. Fritera sedan skalbitarna och servera dem som drinktilltugg, till exempel med en klick smetana och lite löjrom. |
Recept hasselbackspotatis
Råstek potatisen: Skär den i tärningar och stek tillsammans med andra rotfrukter, till exempel. Eller gör en råraka: Riv potatis. Salta, peppra, blanda om och sprid ut en klick potatis till ett tunt lager i en het stekpanna med ordentligt med smör. Njut med syrlig gräddfil, salt löjrom och finhackad rödlök. Blanda till en potatissallad: Koka potatisen (utan att överkoka, håll ett extra öga). Välj mellan krämiga varianter – gärna med dijonsenap – eller slå över en vinägrett på den varma potatisen och skiva ner lite vår- eller purjolök. Färska kryddor som bladpersilja, oregano, timjan och salvia är gott att ha i. Prova papas arrugadas: Små potatisar får koka i lite vatten med väldigt mycket salt tills vattnet har dunstat. Kvar blir rynkiga potatisar med massor av smak. Doppa dem i en het röd eller grön sås: mojo rojo eller mojo verde. Receptet kommer från Kanarieöarna och det salta vattnet var ursprungligen havsvatten. Bjud på röstiSchweizisk potatiskaka med grovriven potatis som tillagats i ugn med purjolök och ägg håller gästerna mätta hela kvällen.
Potatis i soppa och gryta: Tärna potatisen och låt den koka med i grönsakssoppan eller gulaschen. En fast sort behåller formen även om den får koka ett tag. Klassiker - Fast potatisStröbrödsknaprig och smörig hasselbackspotatis till vilken fin bit kött eller fisk som helst.
|