FÖRVARA ROTFRUKTER

  • (Tillbaka) i jorden trivs de allra bäst
  • Mörkt, svalt och lagom torrt
  • Frys in, lägg in, syra, torka

Rotfrukter ska förvaras mörkt, svalt och inte alltför torrt. Utsätt dem inte för kyla under noll grader.

Gärna under jord

Rotfrukter och potatis mår egentligen som allra bäst där de hör hemma: under jord (det är därför du ska förvara dem mörkt och svalt och inte för torrt). Om du har möjlighet, till exempel i en jordkällare, ska du därför förvara dem i luftiga lådor med vanlig jord som emballage. Då går de i dvala och kan överleva en hel, lång vinter.

Stoppa ner dem i jorden igen!
– Joel Aronsson, om det allra bästa sättet att förvara rotfrukter

Plast fungerar

Optimalt för vinterförvaring av rotfrukter är en mörk, sval och fuktig källare. Men för en kortare tids förvaring i ditt grönsaksfack går det bra med en plastpåse för att bevara fukten.

Originalförpackning

Behåll gärna originalförpackningen på. Material och utformning har förmodligen tagits fram för att innehållet ska hålla sig fräscht och ha så lång hållbarhet som möjligt.

Skilj på rotfrukter och grönsaker

Gröna blad och grönsaker som växer över jord förbrukar sitt vattenförråd och sin näring betydligt snabbare än rotsaker, som kan sägas vara i dvala. Förvara dem i olika lådor i kylen.

Frys in

Du kan frysa in rotfrukter. Skala dem och skär i önskad form. Koka de skalade bitarna i lättsaltat vatten i ungefär en minut. Spola med kallt vatten, låt rinna av och frys in.

Så syrar du rotfrukter

Bara du är ute i god tid är det nästan märkligt enkelt att syra grönsaker. Rivna morötter eller kålrot, till exempel: Tillsätt salt och kryddor. Stampa rotfrukten så att saltet går in. Packa i en glasburk (här är viktigt att inga luftbubblor blir kvar) och förvara i rumstemperatur i två veckor. Sedan förvarar du dina syrade rotfrukter i kylskåpet, där de är som allra godast efter en månad men håller i upp till ett år.

Inlagda rotfrukter

Rotfrukter – speciellt om du väljer att göra större bitar – tar tid att denaturera i ättika, vinäger, citronsaft och andra syror. En välkänd metod är att koka dem en aning – men inte mjuka – före inläggning. Då blir de fortare klara, om än också lite mindre krispiga.

Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp